Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VIDEO: Při požáru haly plné kachňat zahynulo přes osm tisíc zvířat

Deset hasičských jednotek bojovalo s požárem haly pro chov drůbeže, kde se nacházelo devět tisíc kachňat. Za necelou hodinu dostali hasiči oheň pod kontrolu, zachránit se jim ale podařilo jen tři sta mláďat. Příčinou byla podle vyšetřovatele technická závada na naftovém topidle.

O požáru haly ve středočeských Lánech informovali operační středisko hasičů v pondělí 22. ledna krátce před osmou večer.

„Osoba, která požár nahlašovala, nebyla na místě a nemohla poskytnout všechny potřebné informace,“ vysvětlila na webu středočeských hasičů mluvčí Veronika Švorcová Mocová.

V hale bylo podle majitel devět tisíc živých kachňat, hasiči proto hned vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu. Na místo vyjelo deset jednotek s dvanácti cisternami, automobilovým žebříkem a dalšími vozidly.

„Velitel rozhodl, že zásah bude rozdělen na dva bojové úseky. Jednotky zasahovaly v dýchací technice čtyřmi C proudy. U hasičské zbrojnice v Lánech bylo zřízeno místní jednotkou čerpací stanoviště, které zajišťovalo dostatek hasební vody,“ popsala Švorcová Mocová.

Po půlhodině se podařilo potlačit plamenné hoření, za padesát minut už měli požár pod kontrolou. Halu odvětrávali pomocí světlíků a o půl desáté už velitel poslal všechny jednotky zpět na základnu

„Jako příčinu vzniku požáru určil územně příslušný vyšetřovatel technickou závadu na naftovém topidle. Výši škody předběžně odhadl na 500 tisíc korun na budově a 200 tisíc korun na chovu kachňat. Hasičům se z celkového počtu podařilo zachránit pouze 300 kusů,“ uvedla Švorcová Mocová. 

Likvidaci uhynulých kusů dnes řeší Státní veterinární správa.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Středočeského kraje

Štítky požár, kachny, hala, hasiči, škoda, technická závada, Lány

VIDEO: Při požáru haly plné kachňat zahynulo přes osm tisíc zvířat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.