Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Praze hrozí silná ledovka, lidé by měli omezit vycházení

, aktualizováno 17. ledna 2024, 14:00

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu může pokrýt chodníky a silnice hlavního města ledovka silná víc než pět milimetrů. Padající sníh totiž přejde v déšť, který bude namrzat. Hrozí tak úrazy při chůzi a dopravní nehody.

Výstraha meteorologů platí od dnešního poledne do zítřejších tří hodin ráno. Ve čtvrtek v devět ráno pak vejde v platnost výstraha před náledím.  „Během středečního odpoledne očekáváme od jihozápadu sněžení, které bude od jihu přecházet do deště, i mrznoucího, na severu se mrznoucí déšť vyskytne přechodně až večer. Proto na většině území, hrozí mrznoucí déšť s tvorbou ledovky, v severozápadní polovině území i ledovky silné s tloušťkou i nad 5 mm,“ informoval Český hydrometeorologický ústav na platformě X. 

Varují před možnými úrazy při chůzi a vysokou nehodovostí, lidé by proto měli omezit vycházení a jízdy autem na nezbytné případy. Jízda se podle nich může také výrazně prodloužit. 

„Co se týče práce silničářů, je nutné zdůraznit, že proti silnější ledovce víceméně neexistuje ochrana. Je možná preventivní úprava těsně před začátkem jevu, ale v případě výraznějších mrznoucích srážek jsou silničáři bezmocní," vysvětlil ústav.

Jak na na Facebooku informovala Technická správa komunikací, veškerá její technika a pracovníci budou v nepřetržité pohotovosti. „Na základě předpovědi o mimořádné situaci, je však nezbytné, aby si účastníci dopravního provozu počínali s co největší opatrností," upozornila společnost.

Před druhou hodinou byl podle TSK vyhlášen výjezd na likvidační posyp motoristických komunikací I. pořadí. To jsou podle webu hlavního města „silnice I. třídy a dopravně důležité silnice II. třídy místních komunikací, po nichž je vedena rozhodující dopravní zátěž veřejné hromadné dopravy, linkové osobní dopravy, příjezdové místní komunikace k velkým zdravotnickým zařízením a další významné místní komunikace." Pro druhé hodině pak přišly na řadu komunikace II. a III. pořadí.

Může také dojít k výpadkům dodávek elektřiny, zásobování a zdravotnických služeb. Led také může lámat větvě.

Podle předpovědi mohou být v hlavním městě čtyři stupně, v noci na čtvrtek pak teplota klesne až mínus jednomu stupni. Během dne by se pak mohlo tvořit náledí a zmrazky. 

„Díky slabému větru a přibývající oblačnosti bude oteplování během dne velmi pozvolné a teploty povrchů zůstanou minimálně po většinu dne pod 0 °C," uvedli meteorologové. 

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky Český hydrometeorologický ústav, předpověď, náledí, déšť, zmrazky, ledovka

V Praze hrozí silná ledovka, lidé by měli omezit vycházení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.