Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VIDEO: Tělo hada, hlava psa. Pražská zoo získala vzácné plazy

Pavilon Terárium v Zoo Praha nově obydlela dvojice netradičních hadů. Jsou zelení se žlutým břichem a jejich hlava a zuby připomínají psa. Psohlavce Batesovi jen tak někdo nechová, kromě zahrady hlavního města jsou v Evropě jen další tři instituce.

Samce Uatuma a samici Coari získala zoo od zkušeného herpetologa. „Terárium jsme osázeli výhradně takovými druhy rostlin, které se vyskytují i v přirozených lokalitách těchto psohlavců v Amazonii. Jde o stromový druh hada, takže návštěvníci naši dvojici naleznou zcela jistě ve větvích v horní části expozice,“ uvedl v tiskové zprávě choatel plazů Vojtěch Víta.

Mladý pár původně z Amazonie je k vidění v pavilonu Terárium v dolní části zoo. Netradiční jméno psohlavci jim dal slavný švédský přírodovědec Carl Linné, jejich hlava a tesáky mu to totiž připomínali psí. 

Další zajímavostí je, že psohlavci mají proporčně nejdelší zuby mezi nejedovatými hadi. Jako nebezpeční se ale snaží vypadat, napodobují jedovatého křovináře Bothrops bilineatus, aby zastrašili nepřátele.

K tomu jsou ještě nesmírně podobní krajtě zelené, která dokonce obývá sousední terárium v zoo. I když jsou z jiných kontinentů, krajta žije na severu Austrálie a na Nové Guinei, laik je nerozezná.

„Oba druhy dělí 70 milionů let samostatného vývoje, přesto jsou si podobní nejen vzhledem, ale i způsobem života. Adaptace na téměř stejné prostředí či potravu způsobila takřka totožný vývoj. Tento jev nazýváme konvergentní evolucí a v různých mírách je patrný i u dalších zvířat: např. u pásovců a luskounů nebo našich ježků a australských ježur,“ vysvětlil Víta.

Pražská zoo je teprve čtvrtou institucí v Evropě, která psohlavce chová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Praha, Petr Hamerník, Matěj Verner

Štítky Zoo Praha, psohlavec Batesův, had, Terárium, chov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Tělo hada, hlava psa. Pražská zoo získala vzácné plazy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.