Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

VIDEO: Pražští hasiči a záchranáři odjeli pomáhat s požáry v Řecku

, aktualizováno 22. srpna 2023, 12:51

Do požáry sužovaného Řecka dnes ráno odjelo několik pražských hasičů a záchranářů se speciálem Fénix. S dalšími se potkají na jižní Moravě, na místo by pak společně měli dorazit ve středu večer. Českou pomoc řecká strana přijala v pondělí večer. Na místě by měli zůstat týden.

Ze strašnické hasičské stanice dnes vyrazilo osm hasičů, kteří jsou součástí modulu pro pozemní hašení, informoval dnes mluvčí pražských hasičů Daniel Fík. Celkem český Hasičský záchranný sbor posílá 53 příslušníků z různých krajů včetně Středočeského. Těch je šest. 

Pražská záchranná služba vyslala sedm zaměstnanců, jak mluvčí Jana Poštová uvedla v tiskové zprávě, jsou to čtyři zdravotníci, krizový manažer a dva řidiči. Ti vezou speciál Fénix, který zajistí hasičům zdravotnickou podporu.

„V Řecku budou disponovat vedle speciálního vozidla Fénix také terénní čtyřkolkou Polaris a dvěma podpůrnými vozidly. Cestu dlouhou přibližně 1 600 kilometrů absolvují vozy hasičů i záchranářů společně po vlastní ose. Zasahovat by měli záchranáři na východě Řecka v oblasti okolo města Alexandrupoli," sdělila Poštová.  S hasiči spolupracují záchranáři na denní bázi v Praze a například i minulý rok při požáru v Hřensku.

Výprava zatím míří do Podívína, kde se setká s ostatními a okolo jedné hodiny odpoledne se vydá do Řecka. Tam by měl odřad s přestávkou v bulharské Sofii dorazit zítra večer.

Očekává se, že na místě zůstanou týden, vybaveni jsou ale na deset dní.

Hasiči mají s sebou tři hasební segmenty, v každém jsou dvě cisternové automobilové stříkačky CAS 20, jedna CAS 30, dopravní automobil a čtyřkolka s přívěsem s výbavou na hašení lesních požárů. Celkem je do Řecka vysláno 33 kusů techniky. 

Jak informovala ve zprávě pro novináře mluvčí českých hasičů Martina Götzová, pozemní odřad byl v pohotovosti už od druhé poloviny července, kdy situace s požáry v Řecku eskalovala poprvé.

Kromě toho Česko posílá také odřad pro letecké hašení, vrtulník Black Hawk, který má připojený bambivak na tři tisíce litrů vodu. Ten obsluhuje šestičlenná posádka. K nim se připojí velitel, čtyři letečtí záchranáři a čtyři příslušníci Záchranného útvaru hasičů.

Ohodnoť článek

Foto Zdravotnická záchranná služba hlavního města, Hasiči Praha

Štítky hasiči, záchranáři, pomoc, požáry, Řecko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Pražští hasiči a záchranáři odjeli pomáhat s požáry v Řecku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.