Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Na Černém Mostě testují umělá hnízda pro jiřičky, mají omezit znečišťování trusem

Jiřičky, které se brzy vrátí do České republiky, čeká v dopravním terminálu Černý Most překvapení. Hnízda si tam nebudou muset stavět jako vždycky, mají je tam už připravené pod lávkou místo v hlavní budově.

Chráněné jiřičky už jsou na Černém Mostě legendární, jako domov si ovšem vybraly hlavní budovu. „Což bylo nevyhovující, protože tu neměly s mláďaty klid. Navíc znečišťovaly trusem průchody (a v horším případě i cestující),“ popsal na Facebooku náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

VIZUALIZACE: Radní schválili studii revitalizace terminálu Černý Most. Stavět se ale začne až za deset let

Pražští radní dnes schválili studii, díky které se promění dlouho zanedbávaná budova terminálu u stanice metra B na Černém Mostě a jeho okolí. Nově bude jednopodlažní, lávky zbourají a vše bude na jedné úrovni. Stavět se ale začne až v horizontu...

Pražská integrovaná doprava se proto domluvila s ornitology ze spolku Pražská pastvina a připravili projekt, který bude vyhovovat oběma stranám. Hnízda z minulého roku už odstranili v rámci revitalizace terminálu a teď nainstalovali umělá na jiných, vhodnějších místech.  

Ta pomohli vytipovat právě odborníci ze spolku a hnízda také pořídili.

Terminál Černý Most se dočkal proměny. Slavné rampouchy jsou pryč

Nechvalně proslulý dopravní terminál na Černém Mostě prošel prvním kolem revitalizace, dostal nové informační tabule, lavičky, odpadkové koše i nové nátěry. V plánu má město i celkovou rekonstrukci, k té se ale nedostane dřív než za sedm let.

„Umělá hnízda na sloupech lávky jsou testem, jak ochotně se do nich budou jiřičky stěhovat a zda se je podaří odlákat mimo vlastní budovu terminálu,“ vysvětlil PID na svém Facebooku.

Pokud si jiřičky hnízda oblíbí, je možné, že město je instaluje i na další budovy v Praze.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pražská integrovaná doprava

Štítky Pražská integrovaná doprava, Černý Most, jiřičky, hnízda, revitalizace, Pražská pastvina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ev Ik

Jiřičky nejsou chráněné, jde o poměrně běžný druh. Chráněná jsou jejich hnízda v době hnízdění. Ta se ničit nesmí. Myslím, že jiřičky se na nějaká umělá hnízda z vysoka .....a postaví si znova svoje na svých místech.

Středa, 10. května 2023, 06:44Odpovědět

Na Černém Mostě testují umělá hnízda pro jiřičky, mají omezit znečišťování trusem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.