Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Terminál Černý Most se dočkal proměny. Slavné rampouchy jsou pryč

Nechvalně proslulý dopravní terminál na Černém Mostě prošel prvním kolem revitalizace, dostal nové informační tabule, lavičky, odpadkové koše i nové nátěry. V plánu má město i celkovou rekonstrukci, k té se ale nedostane dřív než za sedm let.

Úpravy terminálu měl na starost Regionální organizátor Pražské integrované dopravy spolu s dalšími subjekty. Místo, které funguje od roku 1998 bylo zanedbané, do konstrukcí zatékalo.

„Upravili jsme nástupiště a další mostní konstrukce tak, aby se celý prostor stal důstojným a hlavně bezpečným vstupem do Prahy. Důležité bylo zejména provést úpravy odvodnění, protože právě zatékání do konstrukcí bylo nejzávažnějším problémem všech mostních objektů," popsal v tiskové zprávě Josef Richtr, náměstek generálního ředitele Technické správy komunikací.

Dělníci vybudovali betonové odvodňovací žlaby se svody, které odvádí vodu z povrchu do kanalizace. „Díky těmto úpravám a sanacím povrchů se také odstranil pověstný problém s rampouchy, které ohrožovaly cestující. Provedli jsme také kompletní protikorozní nátěr sloupů a zábradlí, celý prostor jsme vyčistili a doplnili o nové lavičky a další mobiliář,“ dodal Richtr.

Kromě toho je na terminálu dvanáct nových informačních tabulí a dva souhrnné informační panely. „Na jednotlivé obrazovky také umíme poslat aktuální informace o případných mimořádnostech nebo výlukách. I když se snažíme, aby cestující trávili čekáním na navazující spoje co nejkratší čas, je potřeba, aby čekali v kulturním a čistém prostředí, kde se budou cítit bezpečně a kde o ně bude náležitě postaráno. K tomu slouží také naše infocentrum, které zde funguje již od roku 2020,“ vysvětlil v tiskové zprávě ředitel ROPID Petr Tomčík.

Nově by se také mělo intenzivněji uklízet a bude tu nainstalován nový navigační systém.

„Zatím jsme si posvítili na ty nejakutnější problémy. Ve vzdálenější budoucnosti bychom rádi celý terminál vyladili i stavebně, aby byl přívětivý, ale i praktický, a stal se důstojným centrem nejen místní čtvrti, ale celého východního sektoru Prahy,“ uvedl v tiskové zprávě a radní pro oblast dopravy Adam Scheinherr (Praha sobě).

Podle Institutu plánování a rozvoje projde každý den terminálem 50 tisíc cestujících, celá stavba je ale architektonicky zastaralé. Přístup k nástupišti metra směrem do centra je komplikovaný a autobusy musí terminál několikrát zbytečně objíždět. „Navíc na základě technických průzkumů bylo zjištěno, že lávka nad nástupišti autobusů je ve špatném stavu a zhruba do deseti let bude vyžadovat celkovou rekonstrukci,“ píše se na webu institutu.

Kvůli náročné přípravě a vysokým investičním nákladům podle institutu celková rekonstrukce nezačne dřív než v roce 2030.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pražská integrovaná doprava

Štítky revitalizace, PID, Černý most, terminál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Terminál Černý Most se dočkal proměny. Slavné rampouchy jsou pryč  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.