Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Praha vymění se státem majetek, získá Karlínská kasárna a zbaví se Bulovky

Hlavní město se domluvilo se státem a smění s ním pozemky a objekty. Stát převezme nemovitosti v areálu nemocnice Bulovka, Praha dostane Karlínská kasárna a další pozemky například na Palmovce, Proseku nebo na Malé Straně. Rozdíl v v hodnotě majetku je víc než deset miliard korun, ten doplatí hlavní město.

Na základě smlouvy, kterou město s Českou republikou zastoupenou Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových podepsalo, převede Praha na stát 46 pozemků a deset staveb v hodnotě 1,7 miliardy korun v areálu Fakultní nemocnice Bulovka. Ten si pronajímá nemocnice za třicet milionů za rok a změnou vlastnictví se bude moci rozvíjet.

„Je to oboustranně výhodné řešení. Město díky této směně získá pozemky, které lépe využije k potřebám obyvatel Prahy. Další podobné transakce se chystají, o výměnách vedeme jednání s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou,“ chválil si v tiskové zprávě Bohuslav Svoboda (ODS).

Praha pak vyjednala získání čtyř pozemků a tří staveb v Karlínských kasárnách, které mají hodnotu 1,1 miliardy korun. K tomu dostane budovu v ulici Hybernská za 265 milionů korun, dva pozemky v areálu TJ Sokol Praha Královské Vinohrady v hodnotě 94 milionů.

„Jsem rád, že se nám podařilo dotáhnout do konce několikaleté úsilí Prahy o získání Kasáren Karlín. Těším se, až začneme pracovat na rekonstrukci tohoto významného areálu a následně budeme moci vdechnout nový život i těm jeho částem, které jsou nevyužité. Jednání se státem tímto ale nekončí. Chceme do vlastnictví získat ještě Zámek Veleslavín a pozemky v rozvojové lokalitě Bohdalec,“ uvedl v tiskové zprávě Adam Zábranský (Piráti), radní pro majetek, transparentnost a legislativu.

K tomu ještě Praha od státu dostane 25 pozemků na Střížkově za 105 milionů, pozemky u Základní školy Palmovka z 62 milionů, pozemek v Záběhlicích v hodnotě 29 milionů, pozemek na Proseku za 14 milionů, pozemky v Braníku za 14 milionů, pozemky v Libni za 13 milionů a pozemek ve Vysočanech za 11 milionů.

„Děje se tak po několikaletém úsilí bývalé rady města. V minulosti směny blokoval bývalý premiér Andrej Babiš, a to kvůli pozemkům v Letňanech, na kterých chtěl postavit úřednické ghetto. Ve svém úsilí ale nekončíme. I nadále budeme usilovat o získání klíčových pozemků pro výstavbu městských bytů, které město potřebuje,“ zmínil v tiskové zprávě náměstek primátora pro oblast dopravy Zdeněk Hřib (Piráti).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kasárna Karlín

Štítky Praha, Česká republika, stát, majetek, výměna, Karlín, kasárna, Bulovka, nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha vymění se státem majetek, získá Karlínská kasárna a zbaví se Bulovky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.