Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Páternoster Nové radnice je mimo provoz. Turisté často nedodržují pravidla, zní z magistrátu

Pražský magistrát upozornil na to, že oběžný výtah v budově Nové radnice na Mariánském náměstí je mimo provoz. Páternoster je už několik let oblíbenou turistickou atrakcí, právě chování turistů ve výtahu však podle magistrátu stojí za nutností jeho kontroly a seřízení. „Následně budou muset být přijata další pravidla pro jeho bezpečný chod,“ upozornil magistrát.

Oběžný výtah, takzvaný páternoster, je druh výtahu s nepřetržitým řetězem kabin. Zařízení pracuje na plynulém oběžném principu. V jedné výtahové šachtě jsou dvě řady kabin, z nichž se jedna pohybuje směrem nahoru a druhá dolů.

Páternoster je už několik let turistickou atrakcí

Páternoster v budově Nové radnice na Mariánském náměstí je už několik let turistickou atrakcí, kterou si chodí vyzkoušet zájemci z celého světa. Za jejím zpopularizováním stojí Janek Rubeš a Honza Mikulka, průvodci Prahou a dokumentaristé, kteří v jednom ze svých pořadů právě návštěvu páternosteru v budově Nové radnice doporučovali.

„Náš páternoster se stal díky Honest Guide a Janku Rubešovi velmi oblíbenou turistickou atrakcí,“ psalo se v roce 2017 na oficiálním facebookovém profilu hlavního města. Ve stejném příspěvku sdíleli lidé spravující facebookový profily Prahy odkaz na článek, který podrobně popisuje, co cestující zažijí v kabině páternosteru, pokud včas nevystoupí.

„Stane se pouze to, že zažijete mírně nervózní pocit, když vjedete do spoře osvětlené půdy nebo sklepa a zvuk klapání a cvakání ozubených kol najednou zesílí. Poté, co se kabina přesune z vertikálního do horizontálního pohybu, po pár vteřinách znovu vyjedete do výstupních pater,“ píše se v článku na serveru Novinky.cz.

Budovu pojišťovny v centru Prahy hlídá od roku 1914 živý úhoř. Jmenuje se Pepa

Když půjdete Spálenou ulicí směrem k Národní, udělejte si chvíli a odbočte do novobarokní stavby První české vzájemné pojišťovny, kterou budete mít po pravé ruce. Po několika schodech se skrz dvoje dveře dostanete přímo před nádhernou vitráž, pod...

Místo s pohnutou historií, kde sídlilo gestapo. To je Petschkův palác v centru Prahy

Petschkův palác, neoklasicistní bankovní budova s kamenným obložením na nároží ulic Politických vězňů a Washingtonova, vznikl v letech 1923–1927. Bankéř Julius Petschek si jej nechal postavit jako Bankovní dům Petschek a spol. Během druhé světové...

Výtah je mimo provoz kvůli tomu, že turisté často nerespektují bezpečnostní pokyny

Právě kvůli tomu, že turisté často zkoušejí projet horním i spodním obratištěm, je však v těchto dnech páternoster v budově pražské radnice mimo provoz. „Páternoster v budově Nové radnice na Mariánském náměstí je kvůli nutné kontrole mechanismů výtahu mimo provoz,“ píše se na facebookovém profilu pražského magistrátu.

„Hlavním důvodem je, že turisté často nerespektují bezpečnostní pokyny a také výstup ve spodní a horní stanici. Návštěvníci ve velké míře projíždějí horním i spodním obratištěm, kde nejsou vodítka kabin dimenzovaná na vedení zatížených kabin a dochází k jejich extrémnímu opotřebení,“ píše se v příspěvku.

Pracovníci výtah v rámci výluky zkontrolují a seřídí. „Následně budou muset být přijata další pravidla pro jeho bezpečný chod,“ upozorňuje magistrát.

V Praze je hned několik dalších páternosterů, které jsou v provozu. Páternosterem se veřejnost může svézt například v domě U Nováků ve Vodičkově ulici nebo v budově Finančního ředitelství pro Prahu ve Štěpánské.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MHMP

Štítky páternoster, výtah, provoz, turisté, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Páternoster Nové radnice je mimo provoz. Turisté často nedodržují pravidla, zní z magistrátu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.