Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nejznámější nosorožec světa se stěhuje z Národního muzea do Afriky

Vycpaninu posledního samce nosorožce bílého severního Sudána ráno odvezli z Národního muzea v Praze do Dvora Králové, odkud bude následně přepravený do Keni v Africe. Tam se stane symbolem boje za záchranu biodiverzity. Na jeho místo byla v muzeu nainstalována jeho kostra. Řekl to ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Nosorožec Sudán byl poslední severní nosorožec na světě

„Během dneška ho převezeme do Dvora Králové, kde ho musíme připravit na cestu. Tam pro něj máme připravenou speciální bednu, kde ho budeme muset vypodložit, protože poletí letadlem," řekl vedoucí mezinárodních projektů Safari Parku Dvůr Králové Jan Stejskal. V neděli ráno podle něj vycpanina vyrazí na cestu do Belgie, odkud se bude přepravovat do Keni. Tam bude umístěný v Národním muzeu v Keni v nové expozici.

„Pro nás je ta expozice velice symbolická. Expozice je tu od roku 2019 a bude tady i nadále, protože vycpanina se vrací do Afriky, ale my zde budeme mít další exponát, kostru Sudána," řekl Lukeš.

Nosorožec Sudán byl poslední severní nosorožec na světě, který pocházel z přírody, zároveň to byl poslední samec nosorožce bílého severního na planetě, řekl ředitel Safari Parku Dvůr Králové Přemysl Rabas. V Keni se stal symbolem ochrany přírody, keňská strana proto stála o to, aby byl převezený zpět do Afriky.

Česká strana daruje preparát Keni

Do Evropy podle Rabase přiletěl jako mladý samec, ve Dvoře Králové prožil více než čtvrt století. Poté v roce 2009 opět odletěl do Afriky do keňské rezervace Ol Pejeta, kde 18. března 2018 uhynul. Jeho ostatky následně přiletěly do Čech, aby se z nich vytvořil dermoplastický preparát. „Dohoda s keňskou stranou byla, že jim ten preparát darujeme," řekl Rabas.

Dvorská zoo v roce 2009 poslala do Keni čtyři své nosorožce bílé severní. Zoologové se domnívali, že africké prostředí bude pro jejich reprodukci příhodnější. Ačkoliv se zvířata pářila, ani jedna ze samic přirozeně nezabřezla. Samci Suni a Sudán uhynuli v Keni v letech 2014 a 2018. Nyní v Keni zbývají samice Fatu a Nájin, které jsou posledními zvířaty svého druhu na světě.

Vědci se snaží zachránit druh pomocí umělých technik reprodukce

Druh se nyní vědci z mezinárodního týmu BioRescue pokoušejí zachránit pomocí umělých technik reprodukce, protože ani jedna ze samic není schopná mládě donosit. Po postupných odběrech vajíček od samice Fatu se vědcům s použitím zmrazeného spermatu od uhynulých samců zatím podařilo v laboratoři vytvořit 24 embryí k budoucímu transferu do náhradních matek.

Náhradními matkami by měly být samice blízce příbuzného a běžnějšího nosorožce bílého jižního. Než však vědci k vložení zatím zmrazených embryí do samic bílých jižních nosorožců přistoupí, musí funkčnost celého transferu ověřit na chystaném umělém oplodnění bílých jižních nosorožců vajíčky od bílých jižních nosorožců.

O záchranu druhu se vědci pokoušejí i cestou kmenových buněk. Loni v prosinci oznámili, že vytvořili tzv. primordiální (prvotní) zárodečné buňky z kmenových buněk severního bílého nosorožce. Jsou předchůdkyněmi vajíček a spermií. Označili to za významný krok k záchraně druhu. Dosud se toho nikdy nepodařilo dosáhnout u tak velkých savců.

Ohodnoť článek

Foto Národní muzeum

Štítky nosorožec, Sudán, stěhování, Národní muzeum, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejznámější nosorožec světa se stěhuje z Národního muzea do Afriky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.