Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Rektor VŠE vyzval Ševčíka k rezignaci. Ten to podle svých slov zváží

Rektor Vysoké školy ekonomické (VŠE) Petr Dvořák dnes vyzval Miroslava Ševčíka k odstoupení z funkce děkana Národohospodářské fakulty VŠE. Podle Dvořáka Ševčík svým chováním poškozuje zájmy univerzity. Ševčík novinářům po setkání s rektorem řekl, že podání rezignace zváží. Dvořák následně médiím řekl, že se s Ševčíkem domluvil na tom, že děkan rozhodnutí o rezignaci oznámí do úterý 14. března.

Výzva k rezignaci není pouze vyústěním sobotní protivládní demonstrace

„Sobotní akce má ten dopad, že poškozuje zájem vysoké školy. (...) Pokládám za nejvhodnější řešení, aby pan děkan ze své funkce odstoupil. A k tomu jsem ho i vyzval. Sdělil mi, že je to věc, kterou musí zvážit. A já jsem proto chtěl, aby mi své rozhodnutí oznámil do zítřka do rána (úterý 14. března),“ řekl Dvořák.

Mluvčí VŠE Věra Koukalová dnes v tiskové zprávě sdělila, že rektor na úterý 14. března svolal vedení VŠE, které se situací bude zabývat. Jak bude rektor Dvořák postupovat v případě, že Ševčík na post děkana Národohospodářské fakulty VŠE do stanoveného termínu nerezignuje, dnes rektor novinářům nesdělil. „Nechci předjímat, protože to budeme v úterý projednávat na vedení. Nechtěl bych tak závažný krok oznamovat předem, protože bude záležet na tom, k jakému závěru dojdeme, až se o tom poradíme,“ informoval.

Rektor VŠE dnes dále řekl, že výzva k rezignaci není pouze vyústěním sobotní protivládní demonstrace Česko proti bídě, kterou svolala strana Právo Respekt Odbornost (PRO) a které se údajně Ševčík účastnil. Ekonom a politik Ševčík, který je expertem hnutí Trikolora, se podle serveru Forum 24 v sobotu zapojil do pokusu odstranit ukrajinskou vlajku z Národního muzea. Děkan to však dnes ve svém prohlášení odmítl.

Pražská VŠE se distancovala od vystupování děkana Ševčíka na protivládní demonstraci

Rektor Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) Petr Dvořák se v pondělí sejde s děkanem Národohospodářské fakulty (NF) Miroslavem Ševčíkem kvůli jeho vystupování na sobotní protivládní demonstraci. Po setkání plánuje škola vydat prohlášení s...

Demonstranti chtěli strhnout ukrajinskou vlajku z Národního muzea

Po skončení protivládní demonstrace na Václavském náměstí v Praze se část účastníků přesunula k budově Národního muzea, kde žádali sundání vyvěšené ukrajinské vlajky. Policie je vyzvala k odchodu a následně 18 z nich pro neuposlechnutí výzvy...

Na Václavském náměstí v Praze dnes odpoledne proběhla protivládní demonstrace s názvem Česko proti bídě, kterou svolala politická strana Právo Respekt Odbornost (PRO). Na místo konání dorazily tisíce odpůrců vlády. Strana PRO už začátkem...

Ševčík uvedl, že odsuzuje útok na muzeum

Univerzita se v neděli od Ševčíkova vystupování na této demonstraci distancovala a uvedla, že vystupování děkana je "za hranou" dlouhodobě. Ševčík sdělil, že na demonstraci nevystupoval, pouze doprovázel muže zbitého policií, a výtky vedení VŠE proto nechápe.

„Prohlašuji, že jsem nechtěl jakkoli vstoupit do budovy Národního muzea ani strhávat jakékoli vlajky vyvěšené na ní. Důrazně se ohrazuji proti interpretaci mé přítomnosti na schodech Národního muzea v inkriminované době takovými úmysly," uvedl dnes Ševčík ve svém prohlášení, které má k dispozici ČTK. Doplnil, že odsuzuje jakékoliv násilí a útok na Národní muzeum.

Podle zákona o vysokých školách může rektor odvolat děkana z vlastního podnětu, avšak pouze po předchozím vyjádření akademického senátu fakulty a se souhlasem akademického senátu veřejné vysoké školy v případě, kdy děkan závažným způsobem neplní své povinnosti nebo závažným způsobem poškozuje zájem vysoké školy nebo fakulty.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dárek pro Putina

Štítky Ševčík, demonstrace, rezignace, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rektor VŠE vyzval Ševčíka k rezignaci. Ten to podle svých slov zváží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.