Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Pražští skauti vyrábí zákopové svíčky pro Ukrajinu. Ty vydrží hřát i několik hodin

Skauti a skautky v těchto dnech v Pražské tržnici organizují sbírku a workshopy pro výrobu speciálních svíček, které pak posílají na Ukrajinu. Tyto zákopové svíčky vydrží až sedm hodin, zahřejí a ohřejí i jídlo. V první várce už Skauti z celé republiky potřebným poslali asi dva a půl tisíce kusů.

Spolupracují s ukrajinskými skauty

Svíčky, které skauti vyrábí, jsou vlastně zatočená vlnitá lepenka zalitá voskem v plechovce.

„Zprávy o tom, že lidé na Ukrajině vyrábí a používají tento druh svíček plechovce, kterým se někdy říká zákopové, jsme se dozvěděli už dříve během zimy. Konzultovali jsme tehdy s organizacemi, které v zemi působí, jestli bychom se mohli také zapojit a pomoct, ale v tu chvíli to podle nich vypadalo, že urgence není tak vysoká,“ popsala redakci Pražské Drbny Barbora Trojak, mluvčí skautů.

Tyto svíčky používali už za druhé světové války, právě v zákopech. Vydrží pět až sedm hodin a kromě toho, že dodávají světlo, dovedou zahřát celou místnost a lidé na nich ohřejí i jídlo.

„Vzhledem k útokům Rusů na ukrajinskou infrastrukturu a nedostatku materiálu na výrobu svíček se ale situace posunula a my se domluvili s ukrajinskými skauty a skautkami, že o podporu stojí a rádi od nás přijmou jak hotové svíčky, tak materiál na jejich výrobu. Vyzkoušeli jsme tedy pilotní kolo sbírky převážně mezi skauty a na základě dobré zkušenosti jej teď otevíráme a oslovujeme širokou veřejnost,“ vysvětlila Trojak. Dodala, že s ukrajinskými skauty jsou stále v kontaktu a zjišťují, co je zrovna potřeba.

Svíčky mohou lidé vyrobit na workshopu v tržnici

V současné době už skauti vybírají materiál na druhou várku, v té první na Ukrajinu poslali asi dva a půl tisíce svíček a k tomu několik stovek kilogramů vosku, včelího vosku a parafínu, který lidé darovali. Na dopravě spolupracovali s Rotary klubem. Svíčky vyrábí skauti i v Brně, ve spolupráci s ženským vzdělávacím spolkem Vesna.

Veřejnost aktuálně buď může přinést materiál jako je vosk, parafín, zbytky svíček a vymyté plechovky přímo skautům do Haly 29 v Pražské tržnici, která funguje jako sklad i výrobní místo, nebo podle návodu svíčky udělat doma. Tento pátek a sobotu také lidé mohou přijít do haly na workshop, kde je vše naučí.

„Výrobu opravdu zvládne každý a myslíme si, že s naší kutilskou povahou by tenhle způsob zapojení mohl Čechům opravdu vyhovovat,“ uvedla Trojak.

Kromě výroby svíček skauti podporují integraci ukrajinských dětí a mládeže do skautských oddílů, pořádali příměstské tábory, vydávají dvojjazyčné materiály pro děti a podporují společné akce dospívajících, českých skautů a ukrajinských teenagerů.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Skautské středisko Doubravka, Bronislav Špaňhel, Junák-český skaut

Štítky svíčka, Ukrajina, materiál, výroba, Pražská tržnice, pomoc, Rotary International, Junák-český skaut

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští skauti vyrábí zákopové svíčky pro Ukrajinu. Ty vydrží hřát i několik hodin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.