Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTOGALERIE: Ne Rusům na olympiádě! Lidé protestovali před sídlem olympijského výboru

Lidé se dnes ve čtyři hodiny odpoledne sešli před budovou Českého olympijského výboru v Benešovské ulici v Praze 10 na demonstraci s názvem Ne Rusům na olympiádě, kterou pořádal Hlas Ukrajiny. Protestující chtěli dát najevo své přání nenechat reprezentanty agresorských zemí Ruska a Běloruska závodit po boku ostatních sportovců z demokratických zemí na olympiádě. O tom budou národní olympijské výbory hlasovat v následujících dnech.

Protestující připomněli sportovce, kteří zemřeli ve válce

„Oficiálně zahynulo nejméně 220 ukrajinských sportovců a trenérů. Jejich životy si vyžádala krutá a zbytečná válka, kterou před necelým rokem rozpoutal ruský Kreml za podpory Běloruska. Řada z nich se místo sportování a tréninku postavila se zbraní v ruce na obranu své vlasti proti ruské agresivní invazi. Vlivem této invaze bylo také poškozeno nebo zničeno více než 340 sportovišť,“ popsali na stránkách protestu jeho iniciátoři z uskupení Hlas Ukrajiny.

Kvůli válce na Ukrajině zemřeli desetibojař Volodymyr Androščuk (22), krasobruslař Dmitrij Šarpar (25), stříbrný medailista z mistrovství Evropy ve střelbě Ivan Bidňak (36), vzpěračka Alina Perehudovová (14), gymnastka Kateryna Diačeková (11), maratonský běžec, který se zapsal do Knihy rekordů Ukrajiny, Serhij Pronevyč, lukostřelec Dmytro Sydoruk (36), biatlonista Jevhen Malyšev (19) nebo fotbalista Vitalij Sapylo (21).

Uvedené skutečnosti by podle pořadatelů protestu měly stačit k tomu, aby Mezinárodní olympijský výbor vůbec neuvažoval o jakékoli možnosti účasti sportovců z agresorských zemí na olympijských hrách. „Přesto v této otázce stále dochází k bagatelizacím a debatám. Tyto diskuze by měly směřovat k jedinému spravedlivému závěru, občané Ruska a Běloruska nemají místo na olympijských hrách vedle sportovců z Ukrajiny a dalších svobodných demokratických zemí. Rusko coby teroristický stát otevřeně podporovaný Běloruskem nemá žádné morální právo prezentovat se na olympijských hrát založených na mírové myšlence,“ vysvětlili organizátoři.

Desítky lidí se přišly pomodlit před ukrajinské velvyslanectví

Věřící Pražané se v neděli odpoledne sešli před ukrajinským velvyslanectvím, aby zemi vyjádřili podporu v probíhající válce a pomodlili se za vojáky i padlé. Iniciativu pořádá Českobratrská církev evangelická. Poprvé se konala už před rokem,...

Putin se stále objevuje mezi suvenýry v Praze. Někde jde o podpultovku

V některých obchodech s turistickými suvenýry v centru Prahy se stále najdou předměty zobrazující ruského diktátora a válečného zločince Vladimira Putina. Většinou jde o matrjošky. Suvenýrů, které odkazují na Rusko nebo Sovětský svaz, však v...

Sportem se Rusové snaží rehabilitovat svoji image a normalizovat vojenskou agresi

Účastníci protestu chtějí, aby Český olympijský výbor vyvinul tlak na Mezinárodní olympijský výbor a dosáhlo se neúčasti Rusů a Bělorusů na olympijských hrách v Paříži pod jakoukoliv vlajkou. „Neutralita v tomto případě působí vskutku cynicky,“ nechali se slyšet organizátoři.

Právě sport a kultura jsou podle demonstrujících klíčovými nástroji, s jejichž pomocí se Rusové snaží rehabilitovat svoji image a normalizovat vojenskou agresi proti sousednímu státu v očích světa. „Nedovolme občanům teroristických států, aby se prezentovali na poli mezinárodního sportu, jako kdyby se jich politika a činy států, které reprezentují, vůbec netýkaly. Jako kdyby ty stovky a tisíce zbytečně zmařených životů na Ukrajině patřily do jiného světa,“ uvedli zástupci Hlasu Ukrajiny. „Představitelé teroristických států nesplňují morální kodex pro složení olympijského slibu a jejich účast by byla v hlubokém a naprostém rozporu s olympijskou myšlenkou o posvátném míru. Odvolávání se na olympijskou chartu je v tomto kontextu výsměchem jejímu záměru.“

Český olympijský výbor účast Rusů a Bělorusů na letních olympijských hrách 2024 v Paříži napodporuje, ale zároveň nezvažuje bojkot v případě, kdyby se sportovci z Ruska a Běloruska olympiády účastnili. Letní olympijské hry v Paříži začínají 26. července 2024 a potrvají do 11. srpna.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tran Anh Tuan

Štítky demonstrace, Rusko, Bělorusko, zákaz, sport, olympiáda, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Ne Rusům na olympiádě! Lidé protestovali před sídlem olympijského výboru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.