Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Putin se stále objevuje mezi suvenýry v Praze. Někde jde o podpultovku

V některých obchodech s turistickými suvenýry v centru Prahy se stále najdou předměty zobrazující ruského diktátora a válečného zločince Vladimira Putina. Většinou jde o matrjošky. Suvenýrů, které odkazují na Rusko nebo Sovětský svaz, však v centru Prahy rapidně ubylo. Z většiny prodejen je provozovatelé stáhli po začátku války na Ukrajině. V některých obchodech jsou suvenýry s podobiznou Putina stále k mání, většinou je však nabízejí jen na vyžádání u obsluhy jako nevystavené podpultové zboží.

Matrjoška jako vzpomínka na Českou republiku

Není novinkou, že v některých obchodech se suvenýry v uličkách Prahy, které jsou denně v obležení turistů, si lidé mohou koupit produkty připomínající spíš dovolenou v Rusku než v České republice. Matrjošky a ušanky rozhodně nejsou artefakty, které by v České republice měly dlouhou tradici, přesto si je někteří turisté jako vzpomínku na Česko domů odvezou v domnění, že jde o tradiční české předměty.

Nekteří prodejci v centru Prahy turistům v minulosti prodávali buď suvenýry přímo s podobiznou Vladimira Putina nebo se symbolikou Sovětského svazu, to se však od začátku války na Ukrajině postupně změnilo. Dnes je situace jiná, obchody sice produkty často stále prodávají, ale vystavené je většinou nemají. Jak našemu redaktorovi potvrdil jeden z prodejců z obchůdku v Karlově ulici, suvenýry se sovětskou tématikou jsou schované, aby neprovokovaly kolemjdoucí.

KOMENTÁŘ: Praha se zbavila Hitlera. Není to málo?

Praha vs. Rusko, podzim 2019. Vzrušené debaty ohledně Koněva. Demonstrace, petice, pobouřená prohlášení představitelů Ruské federace. Řeporyje, Vlasov. Provokativní starosta a ještě rozzuřenější reakce Kremlu. Praha se v posledních týdnech dostává...

Někde je Putin vystavený, většinou jde o podpultové zboží

„Když Putin začal válku, zákazníci si začali stěžovat, proč to tu prodáváme, tak šéf řekl, ať to schováme dozadu. Matrjošku s Putinem teď máme vzadu a prodáváme ji jen, když se na ni někdo zeptá, to se ale neděje moc často,“ řekl našemu redaktorovi prodejce z obchodu se suvenýry v Karlově ulici jen pár kroků od Karlova mostu. „Já jsem z Ukrajiny, moc mi to nevadí. Je to byznys,“ podotkl a dodal, že na ušanky, které obchod také nabízí, může připnout i odznak se sovětskou hvězdou. Ty má k připnutí připravené na vyžádání pod pultem.

Produkty s Putinem jsou přímo vystavené jen v minimu obchodů. Jedním z nich je Haevenly Shop v Husově ulici, který má matrjošku s Vladimirem Putinem vystavenou ve výloze i dnes. Putin tam stojí ve společnosti Bushe, Trumpa nebo Si Ťin-pchinga. Podle prodavačky o matrjošku s Putinem lidé mají zájem a za 699 korun ji kupují. „Vím, že teď málo Čechů má rádo Putina, ale někteří ano a turisté to kupují. Já sama ho mám také ráda,“ řekla prodavačka našemu redaktorovi.

Heavenly Shop v Husově ulici.

Na věčné časy nevydržel. Před šedesáti lety byl odstřelen pomník Stalina

Obří kamenná socha sovětského vůdce Josifa Stalina měla podle představ svých objednavatelů shlížet z pražské Letenské pláně na věčné časy. Nedlouho po slavnostním odhalení pomníku 1. května 1955 se však nad Stalinovým odkazem začala stahovat...

„Nedělám si iluze o tom, že by to někdo právně postihl,“ říká odborník na extremismus

Podle odborníka na extremismus Miroslava Mareše je prodej suvenýrů s Putinem v centru Prahy z etického hlediska špatný. „Eticky to rozhodně není správné, protože v tuto chvíli Putin reprezentuje režim, který potlačuje lidská práva, vede agresivní válku na Ukrajině a působí nepřátelsky i vůči České republice,“ řekl redakci Pražské Drbny Miroslav Mareš, ale jedním dechem dodal, že z právního hlediska v tomto směru neexistují precedenty, jak takové věci řešit. „Dosavadní praxe aplikace norem proti extremismu zatím směřovala spíš vůči minulým režimům, zvlášť k nacismu a k soudobým pokračovatelům,“ uvedl.

Podle Mareše nebude cesta k vymáhání trestů za prodej podobných produktů jednoduchá. „V tuto chvíli se domnívám, že je to něco, co by mělo zajímat orgány činné v trestním řízení z hlediska toho, jak je postaveno české právo, nicméně vzhledem k tomu, že mnoha policistům a právním zástupcům se nebude chtít do něčeho, co je relativně nové, tak si nedělám iluze o tom, že by to někdo právně postihl.“

Obchůdek v Karlově ulici nabízí i matrjošky se Zelenskym nebo Putinem za mřížemi.
Obchod se suvenýry v Karlově ulici.

Pražští radní odebrali Koněvovi čestné občanství. Nebyl to čestný člověk, říká primátor Hřib

Radní hlavního města dnes odsouhlasili odebrání čestného občanství maršálovi armády Sovětského svazu Ivanu Stěpanovičovi Koněvovi. Podle primátora Zdeňka Hřiba, který návrh podal, si vojevůdce titul nezaslouží. Opoziční zastupitel Ondřej Prokop...

Páku na prodejce nemá ani magistrát

Hlavní město Praha nemá zákonnou možnost, jak u prodejců v soukromých objektech ovlivnit nabízený sortiment. „Dlouhodobě však proti těmto výrobkům, které nemají s Prahou ani Českou republikou nic společného, bojujeme. Omezené možnosti, jak s tímto typem suvenýrů bojovat, máme například v našich budovách, kde jsou obchody v nájmu. Zde vždy na konci nájemní smlouvy upravujeme podmínky tak, aby zde nebyl nabízen tento sortiment a nové nájmy jsou řešeny tak, aby zde nebyly prodávány právě výrobky, které nejen nesouvisí s Prahou či Českou republikou, ale zároveň by například mohly poškozovat dobré jméno hlavního města,“ řekl naší redakci mluvčí pražského magistrátu Tadeáš Provazník.

Miroslav Mareš dodal, že koupí podobných předmětů mohou lidé vyjadřovat sympatie k extremistickému hnutí. „V posledních letech se u nás objevovali stoupenci Putina, kteří nosili trika s jeho podobiznou a deklarovali tím svoje souznění s jeho politickými kroky a jeho hnutím, které může kvůli podobným akcím dál pokračovat,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky Putin, matrjoška, suvenýry, válka, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Putin se stále objevuje mezi suvenýry v Praze. Někde jde o podpultovku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.