Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Desítky lidí se přišly pomodlit před ukrajinské velvyslanectví

Věřící Pražané se v neděli odpoledne sešli před ukrajinským velvyslanectvím, aby zemi vyjádřili podporu v probíhající válce a pomodlili se za vojáky i padlé. Iniciativu pořádá Českobratrská církev evangelická. Poprvé se konala už před rokem, ještě před napadením Ukrajiny.

Akce začala proslovy a společnou modlitbou před velvyslanectvím. K davu promluvil například farář Tomáš Trusina nebo chargé d'affaires Ukrajiny v České republice Vitalij Usatyj.

„Moc děkujeme za tu obrovskou podporu Ukrajiny, kterou cítíme už dávno. Spolu samozřejmě zvítězíme,“ řekl Usatyj. „V tu nejhorší chvíli se u každého národu ukáže, jak je bratrský. A samozřejmě český národ se ukázal jako skutečný přítel a bratr. Nikdy na tu podporu, kterou ze strany České republiky dostáváme, nezapomeneme,“ dodal.

Teď jde o vytrvalost.

Na akci přišel také poslanec za KDU-ČSL Hayato Okamura. V proslovu vyzdvihnul nutnost nepolevit v podpoře Ukrajiny. „Nikdo z nás nepochybuje o tom hrdinském zápase Ukrajinců nejenom na obranu své těžce ohrožené vlasti, ale na obranu celého demokratického svobodného světa. Teď jde o vytrvalost. Čechům se někdy i v moderních dějinách stávalo, že zažili vzepětí idealismu a nadšení, ale to nadšení, to vzepětí zase poměrně rychle opadlo. My teď máme šanci složit jakýsi reparát,“ podotkl.

Lidé se před velvyslanectvím shází pravidelně asi jednou za měsíc už od loňského února. Tentokrát setkání neskončilo, ale pokračovalo průvodem před ruské velvyslanectví, kde jsou vystaveny snímky z konfliktu. Jejich autorem je fotograf Vojtěch Dárvík Máca, který za fotografii z Buči v lednu získal cenu Czech Press Photo.  

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Ukrajina, válka na Ukrajině, Hayato Okamura, Českobratrská církev evangelická, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Desítky lidí se přišly pomodlit před ukrajinské velvyslanectví  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.