Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Praze začala fungovat sanitka, která plní přání. Nemocné bere na fotbal i na koncerty

Asociace Samaritánů České republiky začátkem ledna představila speciální sanitní vůz, který pacienty nebude vozit nemocnic, ale tam, kam si požádají. Její posádka je zdarma vezme a postará se o ně na koncertech, sportovních utkáních, návštěvách u přátel nebo v zahraničí.

V sanitce je kávovar i televizní obrazovka

Asociace se inspirovala u partnerů v německém Hamburku, kde s projektem začali v roce 2017. Sanitka přání tam nemocné odvezla třeba na fotbal, k moři nebo do akvária.

Asociace Samaritánů podle mluvčí Petry Homolové přímo na tuto službu dostala požadavek a proto se rozhodla ji realizovat. Nejdřív se zaměří na Prahu a Středočeský kraj, nebrání se ale splnit lidem přání kdekoliv po republice.

Na službu vyčlenili speciální vůz, který bude fungovat jen jako sanitka přání. Pacienti v ní budou mít k dispozici široké lehátko, dostanou kávu nebo se podívají na film. „Sanitka je specifická také tím, že umožňuje panoramatický výhled během transportu,“ uvedla Homolová na webu.

Kromě transportu celé přání i zařídí

O vůz si mohou zažádat nemocné děti i dospělí a senioři. „Zatím nevíme, jaký zájem bude, a jestli bude potřeba klienty vybírat. Chtěli bychom ale vyhovět všem přáním, pokud to bude v našich možnostech,“ vysvětlila redakci Pražské Drbny Homolová.

První přání splní už 11. ledna. Klienta, který má Alzheimerovu chorobu, vezmou do pivních lázní Chodovar. Hlásí se už i další zájemci. „Muž z hospicu v Říčanech, který je po mozkové příhodě zcela imobilní, by se rád podíval na svatbu své dcery. A teď řešíme stařičkou paní, která má rodinu v Římě a chtěla by se tam ještě podívat,“ popsala Homolová.

Přítomen vždy bude kvalifikovaný zdravotnický personál a pokud bude potřeba, zajistí i lékaře.

„My klienta nechceme jen dopravit, ale celé přání i zprostředkovat. Když bude chtít na fotbal, tak zařídíme i lístky a péči během zápasu,“ řekla Homolová.

Peníze po nich ale žádat nebudou. „Službu chceme provozovat pro klienty zdarma, ale samozřejmě jsme si vědomi toho, že provoz bude nákladný a budeme tak rádi za sponzorské dary a příspěvky na provoz sanitky přání,“ řekla Homolová.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Asociace samaritánů České republiky

Štítky sanitka přání, Asociace Samaritánů České republiky, přání, nemocní

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze začala fungovat sanitka, která plní přání. Nemocné bere na fotbal i na koncerty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.