Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Pozor na zákaz pyrotechniky v Praze, pokuta může vyšplhat až na sto tisíc

S nadcházejícími oslavami příchodu nového roku je na čase si připomenout pravidla používání pyrotechniky v některých částech hlavního města. V historickém centru, na náplavkách nebo v blízko nemocnic totiž už dva roky platí vyhláška, která jejich používání zakazuje. A její porušení může lidi stát až sto tisíc korun.

„Vyhláška, která upravuje používání pyrotechniky na území metropole, byla přijata s cílem zvýšit bezpečnost obyvatel a omezit hluk, který má každoročně za následek smrt či zranění mnoha živočichů,“ vysvětlil v tiskové zprávě mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Platí v těch částech Prahy, která jsou podle magistrátu citlivá. Je to historické centrum města, náplavky, parky a okolí nemocnic, domovů pro seniory nebo veterinárních stanic. Petardy beztrestně neodpálíte v památkové rezervaci a na vodních plochách i ostrovech padesát metrů od břehu.

Interaktivní mapu míst, na které se vztahuje zákaz, najdete zde.

Domovy pro seniory a pro osoby se zdravotním postižením nebo zařízení poskytujících zdravotní lůžkovou péči mají kolem sebe pomyslný ochranný okruh 250 metrů. Stejná vzdálenost platí i pro areál Zoologické zahrady hlavního města Prahy, útulky pro zvířata a zařízení poskytujících veterinární pohotovost.

„Omezení se nicméně nevztahuje na profesionální ohňostroje, které podléhají povolovací povinnosti podle zákona o pyrotechnice,“ doplnil Hofman.

V ulicích budou dodržování vyhlášky kontrolovat strážníci městské policie i státní policisté. Na místě mohou dát pokutu až deset tisíc korun, ve správním řízení to pak může být až sto tisíc.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky pyrotechnika, zákaz, vyhláška, pokuta, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozor na zákaz pyrotechniky v Praze, pokuta může vyšplhat až na sto tisíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.