Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Co s nefunkčními elektrospotřebiči? Můžou najít nový domov v muzeu

V pátek a v sobotu probíhá v Praze akce s názvem Recyklační víkend. Obyvatelé mohou díky ní nabídnout své vysloužilé elektrospotřebiče Národnímu technickému muzeu. Spolu s ním událost pořádá také kolektivní systém Elektrotwin. Koná se rámci Mezinárodního dne elektroodpadu, do kterého se každoročně zapojuje více než 170 organizací po celém světě. Letos probíhá pod heslem „Recykluj to všechno, bez ohledu na to, jak je to malé!“.

Akce probíhá už potřetí v online formě

Akce probíhá letos už po osmé, a to v online podobě. Zájemci mohou své spotřebiče nabídnout na Facebooku Národního technického muzea. Jako odměnu nabízí pořadatelé slevový poukaz na vstupné v hodnotě 180 korun.

„Zvolit online formu této tradiční akce nás před dvěma roky přiměla protiepidemická opatření během covidové pandemie,“ vysvětlil v tiskové zprávě Jan Marxt ze společnosti Elektrowin. „První ročníky probíhaly tak, že lidé nosili staré elektro přímo do muzea a to, které si odborníci nevybrali do sbírek, jsme pak předali k ekologickému zpracování,“ dodal.

V Praze má vzniknout první klimaticky neutrální čtvrť. Nebude závislá na plynu ani uhlí

Nová městská čtvrť Bubny–Zátory by mohla být podle studie, kterou na pondělním zasedání schválila Rada hlavního města Prahy, klimaticky neutrální. To mimo jiné znamená, že by čtvrť nebyla závislá na plynu ani uhlí. Projekt počítá s využíváním...

Loni se do sbírky dostal i vysoušeč vlasů z konce třicátých let

Online forma se ale podle něj osvědčila. „Nyní stačí na zeď události nebo do komentářů pod příspěvky sdílet s hashtagem #recyklacnivikend svoji fotografii s elektrospotřebičem, který byste chtěli nabídnout do sbírek NTM.“ Zájemci následně dostanou zprávu o tom, jestli se předmět hodí do muzejních sbírek, a kurátorka sbírky Technika v domácnosti Lucie Střechová jim vysvětlí další postup. Pokud vhodný nebude, dostanou informaci, co se spotřebičem udělat. Pořadatelé budou v sobotu na Facebooku dostupní od půl desáté až do půl páté odpoledne.

V loňském roce se díky akci dostal do muzejního arzenálu například vysoušeč vlasů německé výroby AEG z let 1939 až 1940. „Jedná se o bezvadně dochovaný menší typ vysoušeče, který doplnil naši kolekci spotřebičů domácí hygieny a úpravy vlasů,“ podotkla ve zprávě pro novináře kurátorka Střechová.

ANKETA: Která městská část zaznamenala největší pokrok?

Který ze starostů nebo starostek provedl svou městskou část nejlépe posledním volebním obdobím? Jak městské části zvládaly covid, komunikaci se svými občany, rozvoj developerských projektů, příchod ukrajinských rodin, bezpečnost na ulicích nebo...

Drobný elektroodpad často putuje do běžné popelnice

Událost se snaží upozornit na to, že malé elektrospotřebiče jako mobilní telefony nebo toustovače lidé často vyhazují do popelnice na směsný odpad. Jen v roce 2022 se ale podle OSN vyprodukovalo téměř 25 milionů tun takového odpadu, který už nenajde nové využití.

„Tato zařízení nabízejí mnoho důležitých zdrojů, které lze použít při výrobě nové elektroniky nebo jiných zařízení, jako jsou třeba větrné turbíny, baterie pro elektromobily nebo solární panely,“ upřesnil v tiskové zprávě Pascal Leroy, generální ředitel asociace WEEE Forum, která sdružuje zpracovatele elektroodpadu z různých zemí a před lety stála u zrodu Mezinárodního dne elektroodpadu. „To vše je klíčové pro zelený, digitální přechod k nízkoemisní společnosti," doplnil.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky odpad, elektroodpad, muzeum, recyklace, Praha, elektrický spotřebič, Národní technické muzeum v Praze, Facebook, OSN, Pascal Leroy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co s nefunkčními elektrospotřebiči? Můžou najít nový domov v muzeu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.