Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ANKETA: Která městská část zaznamenala největší pokrok?

Který ze starostů nebo starostek provedl svou městskou část nejlépe posledním volebním obdobím? Jak městské části zvládaly covid, komunikaci se svými občany, rozvoj developerských projektů, příchod ukrajinských rodin, bezpečnost na ulicích nebo situaci ve školách? Starostové a starostky prvních deseti městských částí Prahy hodnotili své působení na radnici. V anketě pod článkem mohou čtenáři hlasovat o tom, která z městských částí učinila za poslední dobu největší pokrok.

Praha 1: starosta Petr Hejma (STAN)

Nad všechny ostatní úkoly samozřejmě vysoko ční koronavirová pandemie a hned po ní uprchlická krize. Zvládnout oboje bylo opravdu náročné, ale díky plnému zapojení pracovníků radnice a Střediska sociálních služeb, dobrovolných hasičů, strážníků i dalších dobrovolníků jsme vše zvládli na jedničku. Náš krizový štáb řídil během pandemie pomoc pro seniory, rodiny s dětmi a další ohrožené skupiny, během uprchlické krize zajistil nabídku ubytovacích kapacit a míst ve školách pro nové děti. Sociální pracovníci radnice pomáhali uprchlíkům s vyřizováním dokladů, sousedská pomoc shromáždila materiální pomoc a naše Nemocnice Na Františku poskytovala uprchlíkům urgentní i specializovanou péči. Předtím během pandemie zřídila specializované oddělení pro péči o pacienty s koronavirem a očkovací centrum s mobilními týmy.

Praha 2: starostka Alexandra Udženija (ODS)

Máme za sebou velmi náročné období a já věřím, že jsme ho zvládli. V první covidové vlně jsme se postarali o všechny seniory a hendikepované, kterým jsme zařídili očkování v době, kdy státní aparát ještě selhával. Vybavili jsme školy novým IT. Rekonstruujeme školská zařízení, právě teď jsme otevřeli kompletně zrekonstruované jesle v Londýnské. Máme také nový volnočasový areál Jammertal na Folimance. Velký kus práce jsme odvedli v zeleni. Vyseli jsme bezmála 5 200 metrů čtverečních květnatých luk a vysázeli 1148 stromů. Mezi všemi městskými částmi jsme na špici v tempu oprav bytů, každé dva až tři dny opravíme jeden byt. Vytvořili jsme program antigraffiti a náš Nadační fond Dvojka srdcem pomáhá potřebným. Přispěli jsme rodinám z Dvojky například na tábory nebo na kroužky a školní pomůcky až 3 tisíce korun. A máme v plánu v této péči o naši městskou část pokračovat, když nám občané dají důvěru.

Praha 3: starosta Jiří Ptáček (TOP 09)

Před čtyřmi lety proběhla v zastupitelstvu Prahy 3 největší generační výměna po roce 1989. Radnice začala komunikovat s lidmi, větším projektům předchází veřejná setkání. Dali jsme do pořádku finance, radnice přestala žít z rozprodávání majetku. Před třemi lety jsme poprvé získali hodnocení „A“ od Hlídače státu za minimalizaci korupčních rizik, udrželi jsme si ho celou dobu. Rozjeli jsme řadu projektů, jako je například revitalizace Žižkova a Tachovského náměstí, opravy paneláků, oprava Viktorky či park U Kněžské louky. Založili jsme Žižkovské muzeum a hasičskou jednotku. Nachystané máme garáže na Vinohradské, skatepark a rekonstrukci Jiřáku. Je toho mnohem více. Chtěl bych, aby šlo všechno ještě rychleji.

Praha 4: starostka Irena Michalcová (ANO)

Jedním z nejdůležitějších úkolů, které jsem si dala, bylo vytvořit na radnici tým, který bude táhnout za jeden provaz. A to jsem netušila, že nás čeká pandemie koronaviru, která nás opravdu prověří. Protože pandemie zásadně ovlivnila vše, co městská část zajišťuje. Na radnici jsme museli řešit obrovské množství nových úkolů v mimořádných podmínkách mimořádných opatření a citelného výpadku příjmů. Důležité je, že se nám podařilo připravit projekt multifunkčního sociálního komplexu, který po dokončení nabídne seniorům odlehčovací službu s 36 lůžky, 32 bezbariérových bytů, pečovatelskou a další služby. Praha 4 takové zařízení potřebuje a mrzí mne, že se už v tomto volebním období nepodařilo přistoupit k realizaci projektu.

Praha 5: starostka Renáta Zajíčková (ODS)

Co se povedlo? Už na začátku jsem měla tři hlavní cíle, a to otevřít radnici lidem, zapojit je do rozvoje městské části a nastavit developerům pravidla a zapojit je do financování projektů, především měnit naše ulice v příjemné a bezpečné místo. A co se nepovedlo? Mám pocit, že se nám daří ve všech směrech schvalovat a plnit předsevzetí a diskutujeme o tom, jak plnit požadavky městské části a uspokojovat občany. Vznikne čtvrt Smíchov City, máme připravené projekty na dostavbu škol nebo jejich opravy. Jsem ve funkci starostky Prahy 5 pouze tři roky, což je na dokončení mnohých projektů velmi málo.

Praha 6: starosta Ondřej Kolář (TOP 09)

Obrovskou výzvou pro nás byla covidová pandemie, kterou Praha 6 zvládla na výbornou a v mnoha ohledech šla ostatním městským částem i magistrátu příkladem. Poradili jsme si také s příchodem ukrajinských rodin, které k nám uprchly před ruským válečným terorem. Poskytli jsme jim ubytování, založili jsme pro ně rodinné komunitní centrum a pro děti jsme zařídili adaptační skupiny a také umístění v našich školách a školkách. Materiálně jsme pomohli našemu partnerskému ukrajinskému městu Chmelnický. Vše za obětavé pomoci charitativních organizací, nadací, vysokých škol a dobrovolníků z Prahy 6. Mám také radost, jak se daří řešit dlouhodobě nedostatečnou kapacitu našich škol a školek. Díky usilovné práci všech kolegů jsme rozjeli několik projektů na rozšíření stávajících školních budov i výstavbu nových školek. Bolavou patou Prahy 6 bohužel zůstává neutěšená dopravní situace. Zde bohužel narážíme na neochotu pražského magistrátu tento problém řešit a konstruktivně s námi komunikovat. Proto pevně doufám, že volby změní poměry v pražské radě tak, aby se tato situace zlepšila. 

Praha 7: starosta Jan Čižinský (Praha sobě)

V Praze 7 máme skvělý tým, kterému se již osm let daří měnit naši čtvrť k lepšímu. Po 135 letech jsme otevřeli krásnou radnici podle mezinárodní architektonické soutěže. Další úspěšnou soutěž jsme uspořádali na novou školu a nyní soutěžíme dům s dostupnými nájemními byty. Staráme se, aby u nás byl dostatek míst ve školách a školkách, důstojné bydlení, aby lidé nekončili na ubytovnách, a o pomoc v nouzi pro všechny, kteří ji potřebují. Budujeme nový park a po 120 letech nová lávka nás propojí se zelení na Štvanici. Dotáhnout do konce ještě zbývá pěší spojení přes Bubny, propojení Veletržní a Dělnické, což by se mělo podařit začátkem příštího roku.

Praha 8: starosta Ondřej Gros (ODS)

V době mého příchodu do funkce v roce 2018 na tom byla Praha 8 po rozpočtové stránce opravdu špatně, navíc měla ještě nedořešenou zastavenou stavbu na Palmovce. Hlavním úkolem tedy bylo vyvést Prahu 8 z hrozby insolvence, vyřešit dluh vůči magistrátu a zároveň s tím i problém Nové Palmovky. To se nám povedlo, takže v současné době jsme finančně stabilizovaní. Podařilo se i dát systém péči o zeleň, myslím, že teď je na tom Praha 8 mnohem lépe než před čtyřmi lety. Z tohoto pohledu při ohlédnutí po čtyřech letech volebního období, ve kterém jsme zažili pandemii a uprchlickou vlnu kvůli válce na Ukrajině, můžeme být spokojeni. Musím ale připomenout, že by to nešlo bez skvělých obyvatel Prahy 8, kteří všechno vzali s pochopením a v době krizí drželi pohromadě.

Praha 9: starosta Tomáš Portlík (ODS)

Za největší úspěch považuji, že navzdory mnoha snahám zastavět plochu uprostřed proseckého sídliště, jsme na ni rozšířili sousední park Přátelství, který tak má dnes téměř 13 hektarů. Stejně tak jsme na přání obyvatel devítky od základů zrekonstruovali a znovu otevřeli objekt U Brabců, který je nejen restaurací, ale zároveň komunitním centrem. Ve Vysočanech zdárně stavíme novou školu U Elekry pro více než 700 dětí a připravujeme projekty výstavby dalších škol. Jsem rád, že na zanedbaných územích po bývalých továrnách ve Vysočanech vyrůstají bytové domy a nám se zároveň daří bránit zahušťování výstavby tam, kde to není žádoucí, například ve vnitroblocích. Změnou územního plánu jsme takto zachránili 23 hektarů zeleně v zástavbě.

Praha 10: místostarostka Jana Komrsková (Piráti)

Největším úspěchem pro mě je, že se nám podařilo desítku zbavit té negativní nálepky „Zátoka sviní“. Na prvním místě jsme zastavili plošné rozprodávání obecního majetku, ze kterého se financovaly často podezřelé zakázky. Dalším velkým úkolem bylo přesoutěžení letitých smluvních vztahů na údržbu veřejných prostranství. Zefektivnili jsme údržbu zeleně, chodníků, hřišť a sportovišť. Povedlo se nám rovněž zavést nové sociální služby, a to včetně výstavby klubu pro mládež ve Vršovicích. Úspěšně jsme také dokončili rekonstrukci polikliniky Malešice a zahájili jsme rekonstrukci takzvané Nové strašnické školy. Včas jsme přistoupili k centrálnímu nákupu energií a ušetřili obci mnohamilionové částky.

ANKETA: Která městská část zaznamenala největší pokrok?

Celkem hlasovalo73328 čtenářů

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com/Zef51

Štítky anketa, městské části, starostové, Praha, městská část, projekt, radnice, Starostové a nezávislí, ODS, Petr Hejma, TOP 09, pandemie covidu-19, ruská invaze na Ukrajinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Která městská část zaznamenala největší pokrok?  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.