Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Praha omezila vytápění ve svých budovách na 22 stupňů. Šetřit budou i městské části

Pražští radní schválili nařízení, že v budovách vlastněných a užívaných hlavním městem se bude topit jen na 22 stupňů. Ve společenských místnostech to bude 19 stupňů, stejně jako ve sportovních halách. Šetřit chtějí i některé městské části, každá ovšem jinak.

Teplá voda poteče jen v některých budovách

Návrh, který předložili radní Jan Chabr (TOP 09) a náměstkyně primátora Jana Plamínková (STAN), reaguje na energetickou krizi a počítá s úpravami jako dočasným režimem. Text zmiňuje snahu „zmírnit dopady této vážné situace na rozpočet města a současně tím přispět k národnímu závazku snížit spotřebu zemního plynu.

V kancelářích budou lidé sedět při 22 stupních, tam, kde se budou pohybovat jen část dne, pak bude stupňů 19.

Kuchyňky a šatny, odpočívárny, jídelny, přednáškové sály, konferenční místnosti, čekárny a společenské místnosti v administrativních, školních a obytných budovách budou vytápěny na 19 stupňů.

Putinův krvavý plyn. Na Vltavě pluje plynovod

Aktivisté z hnutí Greenpeace Česká republika umístili na hladinu Vltavy v centru Prahy maketu plynovodu s nápisem „Putin's bloody gas“, v překladu „Putinův krvavý plyn.“ Plynovod má varovat před závislostí na ruském plynu a dalších dovážených...

V otevíracích hodinách bude v bazénech 24 stupňů, ve sportovních halách 19 stupňů a po zavíračce topení ztlumí o tři stupně. 


„Teplá voda bude nadále poskytována pouze ve zdravotnických a sociálních zařízeních, dále ve sprchách sportovních zařízení a obytných budovách,“ píše se v dokumentu. Teplota vody bude alespoň 50-55 stupňů, aby se předešlo výskytu Legionelly.

Jednička bude kontrolovat, jestli se nepřetápí

Radnice městských částí  také připravily plány, jak se během energetické krize chovat. „Vedení městské části i vedení radnice bude během topné sezony kontrolovat, zda se v některých místnostech netopí zbytečně nebo zda se v nich netopí a zároveň dlouhodobě nevětrá,“ informoval redakci Pražské Drbny mluvčí Jedničky Petr Bidlo.

Radnice doporučuje stejné teploty jako magistrát a bude kontrolovat, zde se nepřetápí. „Náš systém vytápění ale neumožňuje snižovat teplotu ve vytápěných místnostech po větších celcích. Kontrolovány tak budou jednotlivé místnosti,“ dodal Bidlo.

Zavírejte dveře, zhasínejte. Praha 5 vydala desatero energeticky úsporných opatření

Městská část Praha 5 představila desatero, které má lidem pomoci snížit náklady na energie. Desatero obsahuje rady jako „nezakrývejte radiátory“, „šetřete teplem“ nebo „zavírejte dveře“. Aby se zvýšily úspory za energie, nechala městská část...

„Snažíme se využívat nové technologie, zavedli jsme automatizované dálkové odečty energií v budovách spravovaných městskou částí, provedli optimalizaci odběrných míst, u vybraných objektů a ve školách jsme nechali před zahájením topné sezóny chemicky vyčistit topné systémy a podobně. Realizujeme také postupné zateplování obecních bytů, škol či školek, abychom tepelné ztráty minimalizovali,“ popsala redakci mluvčí druhé městské části mluvčí Andrea Zoulová.

Dvojka také vytipovala objekty, ve kterých chce rozjet pilotní projekty, jako zelené střechy či solární panely.

Pětka snížila teplotu na WC a na chodbách

Městská část Praha 4 v loňském roce nakoupila plyn i elektrickou energii pro svá odběrná místa, s fixací, v případě elektřiny na 3 roky, v případě plynu na 1 rok.

„Samozřejmě s ohledem na cenu energií, a zřejmě dlouhou zimu, budeme doporučenou teplotu respektovat. V minulých letech jsme zateplovali školní budovy, což určitě přinese značné úspory při jejich vytápění,“ sdělil redakci mluvčí Čtyřky Jiří Bigas.

Vláda určila maximální ceny pro elektřinu a plyn

Vláda na svém pondělním mimořádném jednání stanovila maximální ceny elektřiny a plynu. Maloodběratelé, tedy domácnosti a živnostníci zaplatí za silovou elektřinu maximálně šest korun včetně DPH za jednu kilowatthodinu (kWh), plyn bude stát...

Praha 5 také reguluje teploty v kancelářích. K tomu snížila vytápění chodeb a WC s výjimkou čekáren a postupně vyměňuje spotřebiče za energeticky úspornější.

„Snížíme také ohřev teplé vody v úřadu a výrazněji snížíme vytápění budov o víkendech. Máme pilotní projekt na fotovoltaiku na střeše základních škol, chceme nechat zpracovat analýzu na vyhotovení komunitní fotovoltaické elektrárny,“ uvedl na webu městské části radní Jan Kavalírek (TOP 09).

Sedmička bude topit na 21 stupňů

Šestka teplotu řídí centrální regulací a na 22 stupňů snížila teplotu už v minulé topné sezoně. V létě zase centrálně omezila klimatizaci.

„Nyní zvažujeme další snížení hranice pro vytápění na 21 °C s tím, že ve vybraných kancelářích, které se vytápí obtížněji, by bylo možné teplotu dle potřeby navýšit,“ vysvětlil mluvčí Prahy 6 Jiří Hannich. K tomu radnice mění světla za úsporné zářivky

„Topení na pracovištích našeho úřadu plánujeme v zimním období omezit na teplotu 21 stupňů. Budova naší nové radnice však již byla plánována jako maximálně funkční, úsporná a šetrná, tedy si zde můžeme dovolit mít kratší topnou sezónu,“ napsal redakci starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha sobě).

Pražská divadla se zdražování neplánují. Šetřit bude na premiérách nebo topení

Divadla se navzdory rostoucím cenám energií, které zvyšují jejich náklady na provoz, většinou nechystají zdražovat vstupné. Šetřit budou zkrácením topné sezony, některé scény omezí počet premiér, jiné se budou snažit více využívat třeba pronájmy...

Přes léto v osmi školách a třech domech s pečovatelskou službou také rekonstruovali několik kotelen, nasadili chytrý systém vytápění, vyměnili osvětlení a instalovali spořiče vody. To podle Čižinského Sedmičce ušetří minimálně 2,32 milionu korun ročně.

„O konkrétním snížení teploty zatím nebylo rozhodnuto, ale šetřit určitě budeme a musíme. Budeme při tom pochopitelně respektovat aktuálně platná nařízení vlády, upravující teplotu mimo jiné i v kancelářích,“ sdělil redakci mluvčí Prahy 10 Jan Hamrník.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky energie, teplota, topení, magistrát, městské části, Praha, městská část, teplá voda, TOP 09, Jan Chabr, Jana Plamínková, Starostové a nezávislí, Jan Čižinský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha omezila vytápění ve svých budovách na 22 stupňů. Šetřit budou i městské části  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.