Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Starosta Prahy 22 svolal zastupitelstvo na den voleb, i když nebudou mít mandáty. Nepřijdeme, říká opozice

Starosta městské části Praha 22 Tomáš Kaněra svolal mimořádné zastupitelstvo na tuto sobotu 24. září, i když věděl, že zastupitelé už nebudou mít mandáty. Žádost o svolání podala opozice, podle Kaněry to byla ale snaha ovlivnit voliče. Opozice se brání, že jednání se mohlo konat v pondělí, v sobotu přijít nehodlají.

„Tato výzva byla doručena evidentně se záměrem, aby toto zasedání kolidovalo přímo s volbami"

O sobotním mimořádném zastupitelstvu informoval starosta Tomáš Kaněra (ANO) na webu městské části. Žádost sedmi zastupitelů za STAN a dvou za Praha 22. Naše město mu byla doručena 9. září. Jednání pak musí být ze zákona svoláno do 15 dní. „Dostal jsem výzvu, abych svolal jednání všech 25 zastupitelů naší MČ a tato výzva byla doručena evidentně se záměrem, aby toto zasedání kolidovalo přímo s volbami. Považuji to za pouhý politický trik, pokoušející se zneužít a ohnout zákon, který na tuto situaci nepamatuje,“ uvedl Kaněra na webu.

Oznámil proto, že zastupitelstvo svolává na 24. září v pět hodin, tedy tři hodiny po konci voleb.

„Rozhodl jsem se proto splnit svou povinnost, jak mi ji ukládá zákon, ale zároveň nepřipustit, aby se zasedání zastupitelstva MČ krylo s volbami, o což se výzva zastupitelů za STAN a Praha 22. Naše město pokouší. Proto jsem zasedání ZMČ svolal v termínu, který mi zákon umožňuje, i když si jsem zároveň vědom toho, že toto svolání nelze reálně uskutečnit, neboť koncem prvního dne voleb zastupitelé pozbývají svého mandátu,“ vysvětlil Kaněra.

Zastupitelstvo se mělo konat v pondělí

Podle zastupitele Vojtěcha Zelenky, který byl jedním, kteří k jednání starostu vyzvali, se ale mělo a mohlo konat toto pondělí 19. září. „V květnu si rada městské části schválila termíny pro červnové a zářijové jednání. V září se mělo řádné zastupitelstvo konat 19. září. Starosta koncem prázdnin svolal mimořádné zastupitelstvo kvůli problémům s Polyfunkčním domem Pitkovice (jediný bod na programu). Všichni zastupitelé počítali s tím, že proběhne ještě před volbami jedno řádné zasedání 19.9., ovšem v průběhu posledních týdnů jsme začali dostávat signály, že rada MČ zvažuje, že by se toto zastupitelstvo nekonalo,“ uvedl pro redakci Pražské Drbny Vojtěch Zelenka (STAN).

Polyfunkční dům v Pitkovicích stavěla firma Raeder & Falge, stejně jako lávku v Radotíně. Společnost je teď ale v insolvenci a stavba za 105 milionů, která měla být dokončena na jaře roku 2023, se prodraží a nejméně o rok opozdí.

Problémem je nezkolaudovaná škola

K tomu opozice řeší i nově otevřenou modulovou přístavbu Základní školy U Obory, která podle Zelenky nemá kolaudaci ani stavební povolení, a přesto do ní od 1. září dochází přes sto žáků. Právě kvůli ní chtěla opozice zastupitelstvo svolat.

„Znovu zdůraznit, že budova je stejně bezpečná jako jakákoli jiná školní budova v naší městské části, i když jsme nestihli před začátkem školního roku její kolaudaci. Udělali jsme ale vše pro to, abychom zajistili bezpečnost dětí i zaměstnanců. Proběhly všechny potřebné kontroly vybavení a budova a její zařízení jsou sledovány pečlivěji a častěji než ostatní objekty,“ napsal Kaněra na webu. Podle něj je to lepší varianta než děti vozit po celé Praze nebo učit na střídačku.

V úterý pak Kaněra oznámil, že škola bude uzavřena. „Za několik dní budeme muset objekt do kolaudace uzavřít. Budeme se snažit o co nejkratší dobu, doufáme v kolaudaci v horizontu čtrnácti dní," řekl Kaněra ČTK. Dodal, že stavební úřad musí základě anonymního podnětu zakázat užívání objektu.

„Na zastupitelstvu bychom nemohli přijímat žádná usnesení"

Na programu kromě toho měla opozice i případ developerského projektu Finep a komentář šéfredaktora zářijovém Uhříněveském zpravodaji, který podle Zelenky dehonestoval některé subjekty.

„Pan starosta Kaněra se zřejmě zalekl závažnosti bodů (zejména černé stavby ZŠ U Obory) a společně s právníky vymyslel konstrukci, kterou sice naplňuje zákon (do 15ti dní zastupitelstvo svolat), ovšem jeho jednání nemůže být platné, jelikož zastupitelům končí jejich mandát prvním dnem voleb,“ sdělil naší redakci Zelenka.

„Na zastupitelstvo se ani já, ani nikdo z kolegů nechystáme, jelikož naše mandáty končí 23. září o půlnoci. Na zastupitelstvu bychom tedy nemohli přijímat žádná usnesení,“ řekl Zelenka. Dodal, že správce Facebooku městské části nechal kvůli velkému množství negativních reakcí od obyvatel zablokovat komentáře pod příspěvky, což místní nesou velmi nelibě.

Kaněra je starostou od června roku 2021, kdy ve funkci nahradil právě Zelenku. Toho odvolala těsná většina třinácti zastupitelů.

Ohodnoť článek

Foto Koláž Drbny

Štítky zastupitelstvo, volby, Praha 22, spor, mandát, Praha, městská část, Starostové a nezávislí, kolaudace, ANO 2011, Finep Holding, Raeder & Falge, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starosta Prahy 22 svolal zastupitelstvo na den voleb, i když nebudou mít mandáty. Nepřijdeme, říká opozice  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.