Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Pomáhá Praha ukrajinským uprchlíkům dostatečně? Odpovídají zastupitelé

V březnovém Politické koridě předsedové politických klubů v pražském zastupitelstvu odpovídali na otázku týkající se pomoci uprchlíkům z Ukrajiny. Až závistivé diskuze vyvolala pomoc města například v podobě prominutí jízdného pražskou MHD nebo v podobě vstupu do zoo za jednu korunu po předložení ukrajinského dokladu. Jak vnímají zastupitelé rozsah pomoci, kterou poskytuje Praha uprchlíkům z Ukrajiny? Je dostatečná, nebo by se měla upravit?

Otázka: Jak vnímáte rozsah pomoci, kterou poskytuje Praha ukrajinským uprchlíkům? Je dostatečná, nebo by se měla upravit?


Odpovědi jsou řazeny podle data a času doručení do redakce.


Vedení Prahy nezvládá pomoc uprchlíkům, zní z opozice. Hřib to vyvrací

Pražská ODS novinářům rozeslala tiskovou zprávu, ve které píše, že vedení magistrátu nezvládá situaci, která v Praze nastala v souvislosti s příchodem ukrajinských válečných uprchlíků. Kroky vedení magistrátu jsou podle opoziční ODS chaotické a...

Jan Čižinský (Praha sobě)

Na Ukrajině bojují ženy i muži za svou vlast, ale i za nás a za naši svobodu. Můžeme a máme jim pomáhat dodávkami zbraní a humanitární pomoci, ale i tím, že jsme a budeme vstřícní k jejich ženám, dětem a rodinám. Uprchlíci, kteří opustili své domovy před ruskou agresí, mají mít stejné povinnosti a stejná práva jako Pražané. Je zcela v pořádku, když mají několik týdnů času se na novou situaci adaptovat a je zcela v pořádku, že náš stát a naše město podporuje a bude podporovat utečence z Ukrajiny úplně stejně jako každého Pražana, který pomoc potřebuje. A na to dbáme, aby tomu tak bylo.

Ondřej Prokop (ANO)

Městské části se snaží postarat o uprchlíky, ale už jim docházejí síly. Po apelech starostů a prosbách na primátora Hřiba věřím, že se zlepší i pomoc města. Praha má dost finančních zdrojů a nemůže v tom starosty nechat. Chybí mi také jakýkoliv dlouhodobější plán, jak chce koalice krizi řešit. Opravdu mi ale vadí, že primátor všem obyvatelům Prahy neustále zdražuje život v Praze, místo aby myslel na to, že jim je třeba ulevit, když se vláda nijak nesnaží zmírnit dopady strmého zdražování nákladů na bydlení a potravin. Pražané chudnou, ti ohrožení strádají a už nemají kde brát. To je realita, a pokud s tím koalice nebude nic dělat a bude dále negovat naše návrhy, zmizí solidarita občanů s uprchlíky. Matky samoživitelky, senioři a další chudí lidé budou politikům vyčítat, že pro ně se byty a služby zdarma nenašly. Právem. A rozhodně nejde jen o „volňásky“ do zoo pro Ukrajince. Pomáhat se musí všem, bez rozdílu, kde se narodili. A jak vláda, tak pražská koalice na naše občany v této krizi naprosto zapomíná.

Pavel Richter (TOP 09 a STAN - Spojené síly pro Prahu)

Zažíváme situaci, kterou nikdo nevěřil, že zažijeme. Vnímám ohromnou solidaritu a snahu na všech stranách pomoci těžce zkoušené Ukrajině a hlavně konkrétním lidem. Ty negativní hlasy já ve svém sociálním okolí nezažívám. Dovedu si představit, že existují, ale jejich množství je určitě výrazně menší, než to z medií vypadá. Bohužel, jako vždy, média se domnívají, že potřebují pro svoji čtenost konflikt a konfrontaci. Konkrétně Praha prakticky na každé Radě nebo Zastupitelstvu schvaluje reálná opatření a pomoc. Je jasné, že situace se nevyřeší rychle a z dosavadních kroků je patrné, že Praha bude dále pomáhat ze všech sil k zvládnutí této těžké zkoušky.

Zdeněk Zajíček (ODS)

Pomoc musí být především koordinovaná. Jak ze strany města, městských částí i tak i ze strany centrálních orgánům, tedy krizového štábu, vlády a Parlamentu. Musíme si uvědomit, že uprchlíci, kteří sem přicházejí a zůstávají na území hlavního města Prahy, zde nezůstávají s největší pravděpodobností na dobu několika týdnů či měsíců, ale spíše let. Řešení je tedy potřeba najít nikoli v krátkodobém časovém horizontu, což je akutní pomoc, nýbrž v střednědobém, až dlouhodobém horizontu. Měli bychom také vědět, co bude potřeba změnit v legislativní oblasti. Budeme možná potřebovat některé změny zákonů například v oblasti výstavby bytů nebo školské infrastruktury. Takové změny musejí zprůchodnit možnosti naší péče o nově příchozí při zajištění jiných potřeb našich občanů. Dlouhodobě totiž není možné řešit situaci v bydlení nebo v kapacitách škol na úkor rodilých Pražanů. Je zkrátka nutno najít způsob, jak se sem společně „vejít“.

Viktor Mahrik (Piráti)

Praha uprchlíkům pomáhá, jak to jen jde. Od začátku války na Ukrajině odbavilo Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajine asi 51 tisíc uprchlíků a našla ubytování asi pro 4 tisíce z nich. Uprchlívi k nám přišli s minimem věcí a prakticky bez peněz, proto jim Praha nabízí možnost například využít MHD zdarma. Věřím, že pro lidi, kteří k nám přišli prakticky bez prostředk, může být i toto významná pomoc.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky uprchlíci, pomoc, Ukrajina, politika, zastupitelé, Politická korida, Praha, uprchlík, vláda, koalice, Jan Čižinský, Praha sobě, ruská invaze na Ukrajinu, Zdeněk Hřib, Pavel Richter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Pomáhá Praha ukrajinským uprchlíkům dostatečně? Odpovídají zastupitelé  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.