Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Europoslanec Peksa vyzývá k bojkotu olympiády. Čekám, co s tím udělají známé firmy, říká

Zatímco sportovní výpravy se chystají na cestu na olympiádu v Pekingu, evropští politici organizují diplomatický bojkot her. Více než 60 politiků v čele s Mikulášem Peksou (Piráti) tak chce upozornit na porušování lidských práv, ke kterému v Číně dochází.

Dokud se přístup k lidským právům v Číně nezlepší

Europoslanci i zástupci národních parlamentů podepisují dopis, který se ostře vyhrazuje vůči porušování lidských práv v Číně. Nikdo z nich na olympijské hry nedorazí, k bojkotu vyzývají i ostatní politiky. Protest má pokračovat, dokud se přístup Číny k lidským právům v Hongkongu, Východním Turkestánu, Tibetu, Jižním Mongolsku i dalších oblastech výrazně nezlepší.

„S kolegy v Evropském parlamentu jsme už v červenci, konkrétně 8. července 2021, odhlasovali rezoluci, která vyzývá členské státy EU a Radu EU k diplomatickému bojkotu olympijských her. S pirátskými kolegy k bojkotu vyzýváme dlouhodobě. Dopis, který jsme poslali nyní, je snahou vytvořit dodatečný tlak. Chci zajistit, aby k bojkotu opravdu došlo. Z lidskoprávního hlediska je to extrémně důležité,“ uvedl pro Drbnu iniciátor akce a předseda Evropské pirátské strany Mikuláš Peksa.

Rychlobruslařka Sáblíková se pořezala bruslí. Nebude startovat na mistrovství Evropy

Rychlobruslařka Martina Sáblíková se tento týden kvůli zranění nohy nepředstaví na mistrovství Evropy v Heerenveenu. I přes nynější zdravotní komplikace na únorových hrách v Pekingu chybět nebude. Jedna z největších hvězd tohoto zimního sportu se...

Sportovcům nemá protest uškodit

Protest se má týkat pouze politiků, samotné sportovce nijak ovlivnit nemá. „Nechci škodit sportovcům, pro které jsou často olympijské hry vrcholem kariéry, chci jen dát jasnou zprávu čínským představitelům, že to, co dělají, nebudeme tolerovat,“ vysvětlil Peksa.

Jestli pojede na olympiádu některý z českých politiků, není podle Peksy zatím jasné. „Z Česka zatím nevím o konkrétních jedincích, pokud o tom někdo uvažuje, zjevně se tím nechlubí,“ řekl. „Oceňuji přístup českého Senátu, který taktéž vyzývá politiky k tomu, aby se olympiády neúčastnili. Ale samozřejmě s napětím čekám, co s tím udělají "známé firmy" – koneckonců i mezi českými konzervativními europoslanci je jeden, který zaměstnává čínské asistenty a pravidelně lobuje při jednání o obchodních smlouvách za zájmy čínské a vietnamské komunistické strany.“ Prvním českým europoslancem, který zaměstnal čínského asistenta, byl Jan Zahradil. Před časem o tom informoval server Hlídací pes

Mikuláš Peksa je předsedou Evropské pirátské strany. Ta v Evropském parlamentu sdružuje pirátské politiky z více než dvaceti zemí. Po pondělním zasedání Rady se ke stávajícím zemím přidává Maďarská strana dvouocasého psa a Pirátská strana Srbska.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Mikuláš Peksa

Štítky sport, olympiáda, lidská práva, bojkot, EU, Praha, olympijské hry, Mikuláš Peksa, Čína, Česká pirátská strana, Peking, Evropský parlament, Parlament České republiky, Evropská unie, Evropská pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Melánie Hiralová

Tahle pirátská banda neumí nic jiného než škodit. Sportovci, kteří si načasovali svou formu právě pro olympiádu, někteří se dokonce připravují jen na jednu olympiádu v životě, tak ti tyto agitky k bojkotu určitě poslouchat nebudou. Olympiáda by se neměla politizovat a to právě pan Peksa dělá. Tahle banda je fakt neštěstí!

Středa, 26. ledna 2022, 10:59Odpovědět

Europoslanec Peksa vyzývá k bojkotu olympiády. Čekám, co s tím udělají známé firmy, říká  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.