Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Potřebuje Praha novou koncertní halu Vltavské filharmonie? Odpovídají zastupitelé

V rubrice s názvem Politická korida pražské zastupitelské kluby pravidelně konfrontujeme s tématy, která aktuálně hýbou Prahou. V uplynulých dnech pražští zastupitelé potvrdili rozhodnutí o zahájení druhé fáze příprav, které mají směřovat k vybudování nové koncertní haly Vltavské filharmonie. Má vzniknout nová budova Vltavské filharmonie? Potřebuje ji Praha vůbec? Odpovídají sami zastupitelé.

Vltavská filharmonie opět o krok blíž k realizaci. Pražští radní schválili pokračování projektu

Rozhodnutí pražských radních o zahájení druhé fáze příprav, které mají směřovat k vybudování nové koncertní haly Vltavské filharmonie, potvrdili minulý týden pražští zastupitelé. Nyní přijdou na řadu přípravy mezinárodní architektonické soutěže,...

Otázka: Jaký je váš názor na vybudování nové koncertní haly Vltavské filharmonie? Potřebuje ji Praha?


Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce.


Zdeněk Zajíček (ODS)

Praha si novou, důstojnou a moderní koncertní síň určitě zaslouží. Myslím, že je v zájmu všech Pražanů, aby jejich město bylo kulturním centrem středoevropského regionu a k tomu reprezentativní prostory Vltavské filharmonie jistě patří. S projektem nového multifunkčního koncertního sálu konec konců přišel Bohuslav Svoboda jako primátor Prahy, již před téměř devíti lety. Tento projekt, který Prahu zařadí mezi moderní kulturní metropole plně podporujeme. Praha je městem hudby a je to výzva, kterou bychom měli splnit. Na druhou stranu se musíme odpovědně podívat na možnosti financování její výstavby i následného provozu. Jsem přesvědčen, že jen z vlastních prostředků města nebudeme schopni celý projekt realizovat a tak musíme jednat nejen se státem o možnostech spolufinancování, ale také se nebát uvažovat o spolupráci se soukromým sektorem. Jsem přesvědčený, že takový celonárodní, nadčasový a prestižní projekt může být pro takovou širší spolupráci atraktivní.


Jiří Pospíšil (TOP 09 a STAN - Spojené síly pro Prahu)

Jsem moc rád, že jsme na Zastupitelstvu hlavního města Prahy schválili pokračování tohoto projektu. Jedná se o jeden z klíčových bodů našeho volebního programu. A díky dnešnímu rozhodnutí jsme zase o kus blíž k nové architektonické dominantě Prahy, která tady po nás zůstane. Nyní musíme stanovit a vypsat podmínky mezinárodní architektonické soutěže tak, aby byl naplněn cíl projektu – a tím je nový, živý, otevřený a plně využívaný veřejný kulturní prostor pro všechny návštěvníky a především Pražany.


Viktor Mahrik (Piráti)

Výstavba nové koncertní haly Vltavské filharmonie je pro Prahu důležitá z mnoha důvodů: Je to jedna z důležitých součástí rozvoje oblasti Bubny-Zátory. Vltavská filharmonie pak bude přirozeným kulturním centrem nejen pro tuto oblast, ale bude mít celopražský význam. Vltavská filharmonie má šanci stát se významnou architektonickou dominantou Prahy. Praha se tak může zařadit po bok dalších světových metropolí s jedinečným koncertním sálem. Vltavská filharmonie může být podobně unikátní jako Berlínská filharmonie, Opera v Sydney nebo Casa da Musica v Portu. Vltavská filharmonie by měla být navržena tak, aby splnila nepřísnější požadavky z hlediska akustiky a technického vybavení moderních koncertních sálů. Dá se tedy očekávat, že nabídne unikátní a dechberoucí hudební zážitky.


Jan Čižinský (PRAHA SOBĚ)

Můj dědeček byl dirigentem FOK, ale nejen proto jsem rád, že nová významná kulturní stavba najde svůj domov v Praze 7. Její umístění podpoří zásadní proměnu města v okolí stanice metra Vltavská a umožní zhodnocení veřejného prostoru, otevření dalšího východu z metra a propojení Bubnů s nábřežím i budoucí náplavkou přímo u řeky. Nová Vltavská filharmonie bude díky dobrému napojení na metro, tramvaje i vlak skvěle dostupná pro Pražany i návštěvníky odjinud. Stavba filharmonie bude nákladnou akcí a na takovéto investici celorepublikového významu se musí podílet stát, obzvlášť když jen letos bude v městské kase chybět několik miliard kvůli zásahu státu do rozpočtového určení daní.


Radomír Nepil (ANO 2011)

Na dotaz redakce neodpověděl.

Čtete také:

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy

Štítky politická korida, korida, politika, zastupitelé, filharmonie, Praha, projekt, koncertní síň, Zdeněk Zajíček, ODS, Bohuslav Svoboda, Jiří Pospíšil, Jan Čižinský, ANO 2011, Česká pirátská strana, TOP 09, Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potřebuje Praha novou koncertní halu Vltavské filharmonie? Odpovídají zastupitelé  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.