Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vltavská filharmonie opět o krok blíž k realizaci. Pražští radní schválili pokračování projektu

Rozhodnutí pražských radních o zahájení druhé fáze příprav, které mají směřovat k vybudování nové koncertní haly Vltavské filharmonie, potvrdili minulý týden pražští zastupitelé. Nyní přijdou na řadu přípravy mezinárodní architektonické soutěže, která by měla být vyhlášena ve druhé polovině letošního roku. Předcházet jí bude podrobnější analýza financování.

Podle náměstka primátora pro oblast územního rozvoje Petra Hlaváčka (TOP 09 a STAN) udělali radní důležité rozhodnutí pro vznik koncertního sálu, který se stane impulsem pro zahájení potřebné proměny zanedbaného území Bubny-Zátory a vznik nové a moderní městské čtvrti na levém břehu Vltavy.

Moc rád bych na tomto místě využil příležitosti a poděkoval celému týmu Vltavské filharmonie a členům Spolku pro výstavbu nového koncertního sálu v Praze, kteří se zasadili o to, že jsme schválili pokračování přípravy a přiblížili se vyhlášení mezinárodní architektonické soutěže, ze které vzejde nová architektonická dominanta Prahy,“ řekl Hlaváček.

Hlavní sál plánované budovy Vltavské filharmonie by měl nabídnout světovou úroveň akustiky a zázemí, které odpovídá standardům 21. století. Díky tomu by se mohl stát kulturním centrem hudebního života v Praze. 

Tři sály s celkovou kapacitou až 3000 míst

Podle doporučení z analýzy poskytnuté ateliérem Henning Larsen by měla mít budova Vltavské filharmonie celkem tři sály. Do hlavního (koncertního) by se mělo vejít až 1800 diváků, malý sál pro komorní hudbu by měl mít kapacitu 500 míst a třetí multifunkční sál by měl pojmout až 700 diváků.

Velmi oceňuji nadhled, se kterým pražští zastupitelé posunuli projekt Vltavské filharmonie do další fáze. Projekt pomůže nastartovat nejen revitalizaci území Bubny-Zátory, ale výrazně posílí Prahu v celosvětovém kontextu,“ řekl Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR).

Praha jako důležitá evropská kulturní metropole

Plánovaná budova Vltavské filharmonie by měla posílit Prahu jako důležitou evropskou kulturní metropoli. Stavba by se rovněž měla stát hlavním iniciátorem a akcelerátorem rozvoje zanedbaného území Bubny-Zátory.

Jsem moc rád, že jsme na Zastupitelstvu Prahy schválili pokračování tohoto projektu. Jedná se o jeden z klíčových bodů našeho volebního programu. Nyní musíme stanovit a vypsat podmínky mezinárodní architektonické soutěže tak, aby byl naplněn cíl projektu – a tím je nový, živý, otevřený a plně využívaný veřejný kulturní prostor pro všechny návštěvníky, a především Pražany,“ uvedl předseda zastupitelského klubu Spojené síly pro Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09 a STAN).

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto iprpraha.cz

Štítky Vltavská filharmonie, stavba, architektura, Praha 7, projekt, Praha, architektonická soutěž, Petr Hlaváček, TOP 09, Starostové a nezávislí, spolek, Vltava, Henning Larsen, Jiří Pospíšil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vltavská filharmonie opět o krok blíž k realizaci. Pražští radní schválili pokračování projektu  |  Praha 7  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.