Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

ANKETA: Mimořádné zastupitelstvo na Praze 1. Připojí se městská část k úplnému zákazu automatů?

Zastupitelé Prahy 1 budou v úterý jednat na mimořádné schůzi o požadavku opozice, aby se městská část připojila k úplnému zákazu výherních automatů a videoloterijních terminálů. Jednání na žádost opozice svolal starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN). Vedení Prahy 1 při projednání připravované vyhlášky o hazardu navrhlo, aby na území městské části zůstalo povoleno provozování automatů a terminálů v deseti kasinech ze současných 20.

Opozice požaduje, aby byly tzv. technické hry zakázány všude, protože představují škodlivý jev s řadou negativních důsledků. Podle opozice navíc není jasně vysvětleno, jak vedení radnice dospělo k výběru provozoven, kde mají být dále povoleny.

"Nejsou totiž nijak zřejmá transparentní kritéria, na základě nichž rada vybrala uvedená místa, a je zde tudíž velký korupční potenciál," uvádí se ve zdůvodnění usnesení, které zastupitelům předloží bývalý radní Vladan Brož (Praha 1 Sobě). Dokument dále uvádí, že z kasin, která vybrána nebyla, již většina ani nefunguje. Podle opozice tak návrh de facto zachová stávající stav, i když ho městská část prezentuje jako redukci počtu automatů.

Opozice na minulém jednání zastupitelstva požadovala schválení nulové tolerance veškerého hazardu, což přijato nebylo. V rámci přípravy magistrátní vyhlášky plánují nulovou toleranci zavést Praha 2, 4, 5, 6, 7, 10, 12 a některé menší městské části, některé z nich již dříve zakázaly technické hry. Pokud by zůstala technická hra povolena, stala by se Praha 1 podle navrhovatele herním centrem celé metropole.

Starosta Hejma dříve řekl, že radnice chce prosadit snížení počtu kasin. Podobně hovoří i usnesení k přípravě vyhlášky, podle kterého je prioritou vedení radnice "nulová tolerance vůči hazardu na území MČ Praha 1 a maximální redukce technických her ve stávajících kasinech." Hejma uvedl, že chce zřídit pracovní skupinu složenou ze zástupců koalice, opozice i z nezávislých odborníků, která by navrhla další postup regulace hazardu v Praze 1.

Novela vyhlášky o hazardu, kterou by měli pražští zastupitelé schvalovat v září, počítá s úplným zákazem technických her, radnice jako právě Praha 1 však můžou u taxativně vyjmenovaných a odůvodněných míst žádat o výjimku. Původní vyhláška byla v uplynulých letech několikrát novelizována. Od roku 2013 platilo znění, které stanovilo místa a čas, kde a kdy lze provozovat loterie a jiné podobné hry. Obsahovala 313 takzvaně adresních míst. Po novelizaci, která nabyla účinnosti k 1. lednu 2016, se počet míst snížil na 101. Počet hracích přístrojů a technických her se v letech 2013 až 2019 snížil z 9319 na 3974. Jejich počet se snižuje s tím, jak provozovatelům dobíhají licence.

V Praze 1 od konce ledna vládne uskupení My, co tady žijeme (STAN, KDU-ČSL, Iniciativa občanů), ODS, TOP 09 a ANO. Piráti, Zelení a Praha 1 Sobě, jejíž starosta Pavel Čižinský městskou část od voleb v roce 2018 vedl, odešli do opozice. Z původní koalice zůstalo jen uskupení My, co tady žijeme, které obsadilo post starosty. Stal se jím dosavadní první místostarosta Hejma, který již městskou část vedl mezi lety 2006 a 2009, tehdy jako člen ODS.

Jste pro úplný zákaz automatů?

Celkem hlasovalo28 čtenářů

Autoři | Foto

Štítky ČR, správa, hry, Praha, hazard, městská část, hazardní hra, Petr Hejma, kasino, Starostové a nezávislí, ODS, Pavel Čižinský, ANO 2011, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Mimořádné zastupitelstvo na Praze 1. Připojí se městská část k úplnému zákazu automatů?  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.