Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VIDEO: Na žižkovské radnici to vře. Piráti chtějí odvolat svou radní, její manžel teď vydal protestsong

Až bizarních obrysů začíná dosahovat spor mezi Piráty a jejich radní na Praze 3 Janou Belecovou. Tu kvůli vnitřním sporům vyloučila strana nejprve ze zastupitelského klubu a na nadcházejícím jednání zastupitelstva bude zřejmě odvolána. A zatímco radní vidí chybu u místostarosty Štěpána Štrébla, který se podle ní chová agresivně a snaží se umlčet kritiku, sám Štrébl vidí konfliktní chování u Belecové.

Belecová a její manžel Rudolf Belec spustili webové stránky, na kterých požadují prošetření „kauzy podivného odvolávání“ v pirátské straně. Spor podle radní vyplývá z incidentu, který se udál loni v říjnu, kdy ji podle jejího vyjádření fyzicky ohrožoval Štrébl. Problém je podle ní také v tom, že upozorňovala na pochybné praktiky Pirátů v Praze 3. Belecová nahradila v polovině loňského roku dosavadního pirátského radního Jiřího Svrčka, ve stejné době se vyměnil i další radní za Piráty.

Podle Štrébla není pravdou, že by říjnový incident byl důvodem vyloučením Belecové ze zastupitelského klubu a jejím plánovaným odvoláním z funkce radní. „Zatímco toto byl jeden incident, Jana měla už v tu dobu na kontě mnoho jiných s různými členy našeho sdružení,“ napsal Štrébl.

Vyděračský dopis

Piráti ve svém stanovisku píší, že Belecová prohlašovala o lídrovi kandidátky Štěpánu Štréblovi, že ho sestřelí, používala nátlakové chování vůči ostatním zastupitelům, členům místního sdružení a zaměstnancům. „Nerespektovala klub zastupitelů a porušovala jeho usnesení, a neoprávněně autoritativně zasahovala do nastaveného systému práce sekretariátu. Spory byly řešeny dvojí mediací, přičemž Jana se odmítla řídit dříve uzavřenou mediační dohodou. Poté, co nerespektovala usnesení zastupitelského klubu, že má rezignovat, klub a místní sdružení rozhodli změnit nominaci na postu radní,“ píše se ve stanovisku.

Piráti měli od manželů Belecových o víkendu obdržet dopis, ve kterém se má psát, že pokud písemně nepotvrdí zachování placené funkce Belecové, spustí se proti nim diskreditační kampaň.

O odvolání Belecové z pozice radní se bude rozhodovat na zastupitelstvu příští týden. Podle pirátského fóra by měl Belecovou ve funkci nahradit současný předseda finančního výboru Jan Bartko. S tím budou souviset i další změny v orgánech městské části.

Rapující pirát

Situace dospěla až do fáze, kdy Rudolf Belec, manžel radní, nahrál na sociální sítě video pro předsedu poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka. „Píšu vyděračský dopisy, zveřejňuju očerňující weby, vytěžuju podporovatele a snažím se přilákat pozornost, vydírám zbytek strany,“ rapuje Belec na metalový podkres.

Michálek podobným obviněním nečelí poprvé. Už v říjnu 2019 navrhla vedoucí personálního odboru Pirátů Jana Koláříková jeho odvolání z funkce místopředsedy strany kvůli údajně nevhodnému chování ke členům strany. Michálek sám rezignovat odmítl, dle vlastních slov „měl jen vysoké nároky na výkon lidí“.

Pro Michálkovo odvolání nakonec hlasovalo 294 členů strany ze 770 členů, kteří se rozhodli hlasovat. Místopředsedou tak zůstal. Na protest však rezignoval na funkci místopředsedy strany nově zvolený europoslanec Mikuláš Peksa. Funkci místopředsedy strany zastával Michálek do ledna 2020, kdy proběhlo celostátní fórum v Ostravě, kde již na funkci místopředsedy strany nekandidoval.

Foto Piráti | Zdroj ČTK, Wikipedia, Piráti

Štítky ČR, správa, Piráti, Praha, manželé, Česká pirátská strana, Jakub Michálek, Mikuláš Peksa, Jan Bartko, Jana Koláříková, Poslanecký klub České pirátské strany, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Na žižkovské radnici to vře. Piráti chtějí odvolat svou radní, její manžel teď vydal protestsong  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.