Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

Primátor Svoboda žádá odstoupení obviněných představitelů dopravního podniku, chce i výběrového řízení na jeho ředitele

, aktualizováno před 5 minutami

Primátor hlavního města Bohuslav Svoboda (ODS) žádá, aby členové představenstva dopravního podniku, kteří jsou obviněni v kauze úplatkářství, odstoupili ze svých funkcí. K tomu chce vypsat i výběrové řízení na post generálního ředitele. Chce také, aby byly všechny orgány podniku plně obsazeny.

Po pondělním zásahu Národní centrály proti organizovanému zločinu oznámil Adam Borgula z Vrchního státního zastupitelství v Praze, že pro úplatkářské trestné činy související s plněním veřejných zakázek dopravního podniku je stíháno třináct lidí.

Kvůli tomu už odstoupil obviněný člen dozorčí rady Jan Marek, dalšími dvěma jsou podle náměstkyně primátora Alexandry Udženije (ODS) členové představenstva Marek Kopřiva a Jiří Špička. 

Z dozorčí rady dopravního podniku odstoupil obviněný Jan Marek, ostatní se na mimořádném jednání sejdou příští týden

Z dozorčí rady Dopravního podniku hlavního města Prahy odstoupil Jan Marek, obviněný v úplatkářské kauze veřejných zakázek této městské společnosti. Na síti X to dnes ráno uvedl náměstek primátora a předseda dozorčí rady Zdeněk Hřib (Piráti). Marek...

„Důrazně požaduji okamžitou rezignaci všech představitelů dopravního podniku, kteří jsou v tuto chvíli obviněni," řekl Svoboda na dnešní tiskové konferenci. K tomu chce vyhlásit výběrové řízení na ředitele dopravního podniku a plnohodnotné zastoupení funkčních orgánů dopravního podniku, představenstva a dozorčí rady. 

„Dnešní tisková konference pana primátora nás překvapila. Nebyla konzultována s koaličním klubem Pirátů ani s gesčním náměstkem pro dopravu Zdeňkem Hřibem. Všechno, o čem primátor mluví, už dávno Zdeněk Hřib dal na program pondělní mimořádné dozorčí rady," sdělil v tiskovém prohlášení Viktor Mahrik, místopředseda klubu Pirátů.

„Dopravní podnik v této chvíli funguje dál, ale my otevíráme prostor, ve kterém se pokusíme rychle ty změny nastartovat. Očekávám od dozorčí rady, že všechny jmenované věci, budou naplněny nejpozději do 31. října," prohlásil Svoboda. Dodal, že termín podle jeho mínění stihnout lze.

Svoboda je podle svých slov nespokojen s funkcí dopravního podniku, jeho kontrolního orgánu i správní rady. „To je důvod, proč do toho děje vstupuji. Protože jsem se přesvědčil, že naše kontrolní funkce není uplatňována dobře a že v dopravním podniku probíhají věci, které bychom měli v nějaké podobě korigovat," sdělil Svoboda.

„Jsem rád, že teď SPOLU změnilo postoj a chce splnit své závazky voličům. V tom nacházíme společnou řeč, protože požadavky pana primátora odpovídají programu mimořádné dozorčí rady dopravního podniku, který je známý už ze čtvrtka," reagoval na síti X náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti). Mimořádné jednání se bude konat v pondělí 21. října. 

„Pro ilustraci – já jsem mimořádnou radu svolal hned ten večer, co začala kauza Dozimetr. Nyní to bohužel trvá týden. Na dozorčí radě budu nad rámec zveřejněného programu požadovat, aby Dopravní podnik v rámci této problematické smlouvy už neuzavíral žádná nová plnění. Také budu chtít provést další audit, který se zaměří na problematická místa vyšetřovaná policií," napsal na síti X opozicní zastupitel a Hřibův předchůdce na postu náměstka pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Další opoziční zastupitel Ondřej Prokop (ANO) stále trvá na rezignaci náměstka Hřiba, který podle něj „situaci naprosto nezvládá a je za ni plně odpovědný."

Ohodnoť článek

Foto Se svolením Bohuslava Svobody

Štítky Bohuslav Svoboda, dopravní podnik, rezignace, Dozimetr, Witowski

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Primátor Svoboda žádá odstoupení obviněných představitelů dopravního podniku, chce i výběrového řízení na jeho ředitele  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.