Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Poradce pražského radního měl vynášet informace. Obvinění je cílený útok, říká

Právníci pražského magistrátu řeší podání na poradce radního Adama Zábranského (Piráti) Petra Beneše kvůli údajnému vynášení informací protistraně v soudním sporu. Kdy právníci rozhodnou, není jasné. Server Neovlivni.cz uvedl, že ředitel magistrátního odboru majetku Jan Rak zaslal řediteli magistrátu dopis, kde tvrdí, že Beneš vynesl tajné informace z jednání o strategii Prahy v soudním sporu s firmou Vinci Construction.

„Ano, o tomto případu víme. Panu řediteli magistrátu (Martinu Kubelkovi) bylo v této věci zasláno podání o tomto jednání, které postoupil, tak jako v jiných podobných případech, odboru právní podpory pražského magistrátu, který situaci posoudí. Do doby posouzení případu odborem právní podpory se k případu nebudeme vyjadřovat," uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Sám Beneš jakoukoliv vinu odmítá. „Žádné tajné informace jsem nikomu nevyzradil a rezignaci nezvažuji. Snažím se totiž denně odvádět maximálně dobrou práci pro Prahu. Co ale v tuto chvíli opravdu zvažuji, je podání žaloby za poškození dobrého jména. Vypadá to na cílený útok, který se mě snaží zdiskreditovat," sdělil Beneš.

Uvedl, že co přesně se v dopise píše, neví. Stejně jako radní Zábranský, který o něj úředníky požádal. „V tuto chvíli mi ho úřad odmítá poskytnout s argumentem, že se ředitel odboru (Rak) označil za whistleblowera, a proto budou tuto věc šetřit tak, aby nedocházelo k úniku informací. Považuji to za absurdní, obsah dopisu se už šíří médii, kde je očerňováno dobré jméno Pirátů, mojí osoby i mého poradce, my ale dosud nevíme, v čem konkrétně obvinění spočívá," uvedl Zábranský.

Opoziční zastupitel a předseda magistrátního výboru pro správu majetku Martin Benkovič (ANO) zaslal primátoru Bohuslavu Svobodovi (ODS) dopis, ve kterém jej žádá, aby situaci řešil a rovněž, aby byl Beneš odvolán z výboru, který Benkovič vede. Odvolat Beneše mohou pouze městští zastupitelé.

Spor mezi Prahou a firmou Vinci se týká magistrátní budovy, která stojí na pozemku firmy v Praze 8. Firma chce po městě platit nájem. V první instanci město soud prohrálo a následně se odvolalo zejména kvůli výši nájemného. Beneš pak podle serveru vyzradil firmě taktiku města. Zábranský kauzu označil za absurdní. „O tom, jak Praha v soudním sporu argumentuje, protistrana samozřejmě ví, protože z podstaty věci má přístup ke všem dokumentům, které Praha na soud zasílá. Nechápu tak, jaké informace měl můj asistent údajně vyzradit," dodal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jakub Horňák

Štítky magistrát, radní, Zábranský, Piráti, Beneš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poradce pražského radního měl vynášet informace. Obvinění je cílený útok, říká  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.