Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 23. června 2024  |  Svátek má Zdeňka
Bez reklam

Fotbalisté Sparty porazili oslabený Baník 2:1 a ve středu mohou obhájit titul

Fotbalisté pražské Sparty zdolali ve 3. kole ligové nadstavby ve skupině o titul oslabenou Ostravu 2:1. Letenští mají na čele neúplné tabulky sedmibodový náskok před druhou Slavií a ve středu mohou obhájit trofej, pokud jejich městský rival doma neporazí Plzeň.

Sparťané vedli po gólu Veljka Birmančeviče, po změně stran srovnal střídající Michal Frydrych. Hosty však v 58. minutě oslabil vyloučením Patrick Kpozo a Birmačevič vzápětí využitou přesilovkou zařídil svému týmu plný bodový zisk.

Letenští prohráli jediný z posledních 20 ligových zápasů a devět kol po sobě bodovali, z posedmé zvítězili. Slezané utrpěli porážku i ve třetím utkání nadstavby, šest kol po sobě nezvítězili a zůstali pátí.

Dánský trenér Sparty Brian Priske, který dnes oslavil 47. narozeniny, oproti sobotnímu bezbrankovému derby se Slavií udělal hned šest změn v sestavě. Úřadující mistři se museli obejít bez tří "vykartovaných" hráčů - kapitána Krejčího, Laciho a Haraslína, který byl o víkendu vyloučen. Kvůli zlomené noze z duelu se Slavií vypadl Spartě na několik měsíců finský záložník Kairinen, k dispozici dnes nebyl ani Tuci.

Už ve čtvrté minutě ostravský brankář Letáček musel vytáhnout Kuchtovu hlavičku na roh. V 18. minutě o sobě dali vědět i hosté, Boulova rána z dálky skončila nad. Po následném brejku Baníku domácí gólman Vindahl vyrazil Ewertonovu tečovanou střelu, k míči se vzápětí ve vápně dostal Buchta, jenže ze slibné pozice minul. Na druhé straně Birmančevičovu střelu tečí lehce usměrnil Ndefe, ale Letáček přízemní střelu pokryl.

Letenští měli územní převahu a udeřili po půlhodině hry. Kpozo na zemi odvrátil balon jen ke Kuchtovi, jehož tvrdou střelu z hranice šestnáctky Letáček vyrazil před Birmančeviče, který měl snadnou práci.

Kouč Baníku Pavel Hapal, který ve Spartě působil jako hráč i trenér, udělal o poločase hned tři změny a jeden z nově příchozích hráčů se v 54. minutě postaral výstavní trefou o vyrovnání. Šínův centr od rohového praporku našel Frydrycha a ten "nůžkami" k tyči nedal Vindahlovi šanci. Obránce Slezanů zaznamenal premiérový gól v ligovém ročníku.

Pražané si mohli vzít vedení ihned zpátky, jenže Sadílkovu dalekonosnou dělovku zastavilo břevno. Krátce nato Kpozo nedovoleně zastavil unikajícího Birmančeviče a rozhodčí Pechanec ghanského beka vyloučil. Domácí přesilovku bleskově využili. Preciadova tečovaná střela skončila na tyči, Birmančevič však z dorážky propálil Letáčka.

Srbský křídelník dal počtvrté v ligové sezoně dvě branky v jednom utkání a 16. gólem v ročníku nejvyšší soutěže dorovnal na druhém místě tabulky kanonýrů slávistu Jurečku. Oběma chybí na plzeňského lídra Šulce dvě trefy. Na první hattrick v české lize Birmančevič stále čeká. Sparta potvrdila střeleckou formu, se 76 góly má nejlepší útok soutěže.

Vedení Pražanů se pokusil navýšit krátce po příchodu na hřiště Pešek, Letáček však jeho pokus vyrazil. Preciado a Sadílek zase přestřelili. Obhájci titulu už vedení v přesilovce uhájili, i když v šesté minutě nastavení střídající Šín vylekal zaplněnou Letnou poté, co jeho rána z dálky zaplula vedle.

Priskeho svěřenci doma v lize v této sezoně v 17 duelech jako jediní neprohráli a s 45 body z celkových 83 jsou tam nejlepším týmem. Letenští utrpěli porážku v jediném z posledních 21 vzájemných ligových zápasů a v nejvyšší soutěži s Ostravou od dubna 2018 v 16 utkáních po sobě bodovali. V tomto ročníku ji zdolali i potřetí a opět o gól. Baník venku v lize prohrál potřetí za sebou.

Sparta Praha - Baník Ostrava 2:1 (1:0)

Branky: 30. a 60. Birmančevič - 54. Frydrych. Rozhodčí: Pechanec - Caletka, Hurych - Berka (video). ŽK: Preciado, Vitík - Kubala, Boula, Frydrych. ČK: 58. Kpozo (Ostrava). Diváci: 17.057.

Sparta: Vindahl - Vitík, Panák, Sörensen - Preciado (77. Wiesner), Sadílek, Solbakken, Zelený - Karabec (69. Pešek), Birmančevič (88. Ryneš) - Kuchta (77. Olatunji). Trenér: Priske.

Ostrava: Letáček - Ndefe, Blažek (46. Frydrych), Lischka, Kpozo - Buchta (46. Rusnák), Boula, Klíma, Rigo (46. Šín), Ewerton - Kubala (83. Adediran). Trenér: Hapal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto AC Sparta Praha

Štítky fotbal, titul, výhra, AC Sparta Praha, Baník Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotbalisté Sparty porazili oslabený Baník 2:1 a ve středu mohou obhájit titul  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.