Počasí dnes25 °C, zítra27 °C
Pondělí 24. června 2024  |  Svátek má Jan
Bez reklam

Nájemné 90 milionů, nevypověditelná smlouva. Kvůli pronájmu radnice Prahy 4 chce opozice mimořádné zastupitelstvo

Opoziční strany v Praze 4 podaly žádost o svolání mimořádného zastupitelstva k otázce pronájmu prostor radnice v poliklinice u stanice metra C Budějovická. Radnice se do polikliniky nastěhovala v srpnu 2011, podle opozice je nájemné pro městskou část nevýhodné.

„Kdykoliv jsme se pokoušeli neudržitelnou situaci řešit v průběhu řádného zastupitelstva, vládnoucí koalice vždy shodila naše návrhy ze stolu. Proto se všechny opoziční kluby spojily a podaly žádost o svolání mimořádné schůze s jediným bodem: řešení nevýhodného pronájmu radnice," uvedl opoziční zastupitel Lukáš Kaiser Zicha (Společně pro Prahu 4 - STAN a KDU-ČSL).

Podle opozice je nájemné prostor v ulici Antala Staška neúměrně vysoké, každoročně se navyšuje o inflaci a smlouva je podle nich navíc uzavřena až do roku 2046 a nevypověditelná. Podle petice, kterou strany už dříve sepsaly za vypsání místního referenda ohledně pronájmu, městská část loni za nájemné zaplatila 90 milionů korun. Věc je podle opozičních zastupitelů nutné řešit a veřejně probrat na zastupitelstvu. Starosta Ondřej Kubín (ODS) dříve uvedl, že radnice s vlastníkem nemovitosti o nájemném jedná.

Dlouhodobě jsme se snažili téma řešit jak prostřednictvím řádných zasedání zastupitelstva, tak návrhem ke zřízení pracovní skupiny složené ze všech politických stran, která by se touto problematikou zabývala," komentovali rozhodnutí na Facebooku Piráti Prahy 4.

Radnice Prahy 4 začala fungovat v budově polikliniky u stanice metra C Budějovická od konce srpna 2011. Městská část si tehdy kanceláře pronajala na 35 let za 1,8 miliardy korun. Původně úřad sídlil na více než deseti místech, včetně historické radnice v Nuslích, která městské části stále patří.

Opozici v Praze 4 tvoří Společně pro Prahu 4, Piráti a nezávislí a Praha 4 sobě. Vládne koalice ANO a společného klubu ODS a TOP 09. Městská část má asi 135.000 obyvatel a zahrnuje celá katastrální území Braník, Hodkovičky, Krč, Lhotka a Podolí a části katastrálních území Nusle, Michle, Záběhlice a Vinohrady.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Praha 4

Štítky mimořádné, zastupitelstvo, Praha 4, opozice, nájem, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nájemné 90 milionů, nevypověditelná smlouva. Kvůli pronájmu radnice Prahy 4 chce opozice mimořádné zastupitelstvo  |  Praha 4  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.