Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 23. června 2024  |  Svátek má Zdeňka
Bez reklam

Na Hradě opět hraje Zpívající fontána. Kvůli poškození nefungovala skoro dva roky

Návštěvníci Královských zahrad Pražského hradu si ode dneška mohou opět poslechnout Zpívající fontánu, jež byla od podzimu 2022 mimo provoz. Vstup do zahrad je zdarma. Fontána, která stojí před Letohrádkem královny Anny, pochází z 16. století. Voda tryská z lidských a zvířecích hlav, dopadá na kovové desky a zpívá.

Zpívající fontána je mimořádně hodnotným renesančním dílem. Protože je ale po staletí trvale vystavena povětrnostním vlivům, nevyhnuly se jí opravy. Zásadnější restaurátorský zákrok byl potřeba před 22 lety, kdy protékala spodní mísa. Poté se v průběhu let dvakrát odlomila tryska na nástroji dudáčka," uvedl vedoucí oddělení specializované památkové péče Petr Chotěbor.

Poslední restaurátorské práce začaly před necelými dvěma lety. „Kromě opravy trysek jsme rovněž vyčistili fontánu od mimořádně silné vrstvy vodního kamene a následně její povrch zakonzervovali," dodal.

Zpívající fontánu navrhl dvorní malíř císaře Ferdinanda I. Habsburského Francesco Terzio z Bergama, z bronzu ji odlil Tomáš Jaroš z Brna. Ačkoli byla dokončena už v roce 1568, potrubí pro vodu bylo položeno až o šest let později, uvedl Hrad.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kancelář prezidenta republiky

Štítky fontána, Hrad, Královské zahrady, zpěv, oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Hradě opět hraje Zpívající fontána. Kvůli poškození nefungovala skoro dva roky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.