Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Praha Sobě chce odvolat Pospíšila. Zameťte si před vlastním prahem, řekl Portlík a rozdal jim košťata

Na dnešním 1. mimořádném zasedání Zastupitelstva hlavního města projednávají politici podezření na napojení náměstka Jiřího Pospíšila (TOP 09) na lidi spojené s organizovaným zločinem. Zařazení bodu na návrh ANO podepsalo 26 zastupitelů. Praha Sobě navrhla Pospíšila odvolat, členové koalice Spolu ale naopak upozornili na kauzy opoziční strany. Zastupitel a starosta Prahy 9 Tomáš Portlík jim pak nechal rozdat košťata, aby si zametli před vlastním prahem.

„Nejsme tu jako inkvizice"

Zastupitelé se dnes kvůli tomu sešli o hodinu dřív než obvykle, v 8 ráno. Jako první si vzal slovo primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

„Každé ovlidnění, ať už je oprávnění, nebo nespravedlivé, začne okamžikem vyřčení žít vlastním životem. Ten má bezpočet záměrů. Vím, co je to být ostrakizován a chci vás požádat, abychom se nenechali strhnout k honu na čarodějnice. Naslouchejme si a mějme na paměti, že tu nejsme jako inkvizice,“ prohlásil Svoboda.

Jednání iniciovala opoziční strana ANO. „Abychom to tu skutečně projednali, abychom vyzvali náměstka, aby převzal politikou zodpovědnost, jako jste tak činili vy vůči našim členům, kteří s kauzou Dozimetr nemají vůbec nic společného,“ řekl předseda zastupitelského klubu Patrik Nacher. Získal 26 podpisů, ovšem od nikoho z další opoziční strany Praha Sobě.

Praha Sobě nepřesvědčila Piráty, aby hlasovali pro odvolání Pospíšila

Opoziční zastupitelé Prahy Sobě nepřesvědčili Piráty, aby se postavili za odvolání náměstka pražského primátora Jiřího Pospíšila (TOP 09) z městské rady kvůli podezření na jeho roli v korupční kauze Dozimetr. Řekl to starosta Prahy 7 a předseda...

Pospíšil odstoupí, pokud ho policie obviní

Předseda zastupitelského klubu Praha Sobě Jan Čižinský rekapituloval důvody mimořádného jednání, o kterých informoval Deník N. „Je to zcela nová a průlomová situace. Znamená to, že to byl Jiří Pospíšil, kdo zorganizoval pražskou skupinu, která vydírala pražské podnikatele. Zorganizoval schůzku se spolupracovníkem Radovana Krejčíře s Michalem Redlem. Na schůzce v Itálii se řešilo zajištění politické krytí Jiřímu Fremrovi a Rédlovi a jejich lidem. Toto politické krytí mělo být zajištěno na pražském magistrátu ze TOP 09 a Petra Hlubučka za STAN. Peníze se měly dělit podle dohodnutého klíče,“ prohlásil Čižinský.

Zároveň navrhl, aby byl do programu přidán bod o hlasování o odvolání Pospíšila u pozice náměstka primátora. Pro jeho návrh ale nehlasovalo dost zastupitelů a nebyl schválen.

Sám Pospíšil trval na své nevině. „V dané trestní kauze nejsem podezřelý, natož pak obviněný. Policie více než 14 měsíců danou kauzu šetří. Má pozice člověka nezúčastněného v této kauze dále zůstává,“ řekl Pospíšil. Prohlásil, že má čisté svědomí, a že setkání s Redlem bylo všeobecně známé.

Dodal, že pokud ho policie obviní, sám odstoupí a odejde.

Praha Sobě vyzvala primátorova náměstka Pospíšila k rezignaci. Ten k odchodu nevidí důvod

Opoziční uskupení Praha Sobě vyzvalo náměstka pražského primátora a europoslance Jiřího Pospíšila (TOP 09) k rezignaci. Důvodem je článek Deníku N, podle kterého Pospíšil v roce 2018 zorganizoval schůzku zástupců hnutí STAN a TOP 09 v Itálii, kde...

Smetáky pro Prahu Sobě

Starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS) pak reagoval na slova Jana Čižinského a ve svém projevu zmínil kauzy spojené s jeho stranou. „Pojďme se podívat na Šlechtovu restauraci, jejíž cena rekonstrukce narostla do výšin, kde zvítězili opět kandidáty Prahy Sobě na výběrové řízení na dodavatele gastroprovozu. Kdyby se tehdy neozvala část opozice, kdo ví, jak by toto dopadlo? Pan Čižinský byl osm let v koalici, za tu dobu se toho stihlo více. Proč se scházel s developerem, aby poté zatajil, že se stýkal?“ uvedl Portlík. Dále mluvil o Libeňském mostu nebo o smlouvě o výpůjčce prostor před pomníkem Stalina na Letné.

„Když už mluvíme o zametání před vlastním prahy, tak jsem si dovolil pro kolegy malý prezent jako památku na dnešní mimořádné zastupitelstvo,“ uzavřel Portlík a nechal své asistenty rozdal zastupitelům Prahy Sobě košťata.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky Zastupitelstvo hlavního města, mimořádné jednání, Jiří Pospíšil, Dozimetr, Praha Sobě, Spolu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mirek Sekera

Pamatuji si jak musela Vildumetzova (ANO)ze svého místa odejit, že měla na svatbě někoho od manžela který byl v ODS a pozval si svého kamaráda obviněného v kauze dozimetr a Vildumetzova se musela vzdát sve funkce.VSICHNI řvali aby odešla, včetně Pospíšila. Ale u nej je to vporadku. Hnus velebností dnešní 5dementni vlády.

Čtvrtek, 14. září 2023, 20:48Odpovědět

Vojtěch Vened

Pospíšil, Pekarová a obecně vzato TOP 09 jsou asi to nejhorší, co je možno si představit. Ukrajina je pro ně vším, občané ČR ničím. Je zcela legitimní se pro jejich odstranění z české politiky spojit třeba s ďáblem, upírem či vlkodlakem, resp.cokoli vulgárního a sprostého vás napadne, tak přesně to se o TOP 09 dá říct. TOP 09 je špína všech špín a smrad všech smradů.

Čtvrtek, 14. září 2023, 12:38Odpovědět

Praha Sobě chce odvolat Pospíšila. Zameťte si před vlastním prahem, řekl Portlík a rozdal jim košťata  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.