Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Praha Sobě vyzvala primátorova náměstka Pospíšila k rezignaci. Ten k odchodu nevidí důvod

Opoziční uskupení Praha Sobě vyzvalo náměstka pražského primátora a europoslance Jiřího Pospíšila (TOP 09) k rezignaci. Důvodem je článek Deníku N, podle kterého Pospíšil v roce 2018 zorganizoval schůzku zástupců hnutí STAN a TOP 09 v Itálii, kde se setkali Pospíšilův bývalý asistent Jiří Fremr s jedním z hlavních obviněných v kauze Dozimetr Michalem Redlem.

„Za nás je naprosto neudržitelné, aby takový člověk reprezentoval Prahu"

Praha Sobě chce, aby Pospíšil do půlnoci ze středy na čtvrtek složil všechny politické funkce. Pospíšil jakékoliv spojení s kauzou Dozimetr odmítá a rezignovat nehodlá.

V kauze Dozimetr čelí obvinění několik lidí, kteří podle policie organizovali korupci v pražském dopravním podniku. Článek Deníku N vychází z informací z neveřejného policejního spisu. Podle lídra Prahy Sobě Jana Čižinského z něj ale vyplývá, že právě na schůzku v Itálii a setkání Fremra s Redlem navázala pravidelná setkávání údajné zločinecké skupiny v bytě v centru Prahy.

„To odhalení Deníku N spočívá v tom, že Jiří Pospíšil tu klíčovou schůzku v Itálii sám organizoval. A za nás je naprosto neudržitelné, aby takový člověk reprezentoval Prahu jako náměstek nebo Českou republiku jako europoslanec," řekl Čižinský.

Pospíšil tvrdí, že se nezákonného jednání nedopustil

Praha Sobě Pospíšila vyzvala, aby rezignoval na všechny politické funkce, jinak má v plánu podniknout další kroky. „Pokud pan Pospíšil nerezignuje, tak svoláme mimořádné zastupitelstvo a současně se obrátíme taky na Evropský parlament, protože se domnívám, že tam jsou subjekty, které skutečně nechtějí mít ve svých řadách takového člověka. Tu lhůtu jsme panu Pospíšilovi dali do konce zítřka (středy)," dodal Čižinský.

Pospíšil řekl, že k rezignaci nevidí důvod a výzvě Prahy Sobě nehodlá vyhovět. „Článek Deníku N nepřináší žádné nové informace a je z velké části tvořen mými citacemi z výpovědi u policie, o kterou jsem sám loni požádal. Ačkoli nemám přístup do policejního spisu, je zcela evidentní, že jsem se žádného nezákonného jednání, které nyní naznačuje Praha Sobě, nedopustil, jinak by byly tyto informace ve spise a policie by podle toho konala," sdělil Pospíšil.

Pospíšil zároveň uvedl, že ve vyšetřování kauzy Dozimetr nefiguruje ani jako obviněný ani jako podezřelý, stejně jako jeho někdejší poradce Fremr. S tím Pospíšil ukončil po vypuknutí kauzy spolupráci. Schůzka, na kterou se Deník N v článku odkazuje se měla týkat spolupráce hnutí STAN a TOP 09 po komunálních volbách v roce 2018. Redl na ní tehdy podle Pospíšila doprovázel zástupce hnutí STAN.

Piráti chtějí rezignaci v případě, že bude Pospíšil obviněn

K odstoupení Pospíšila nevidí důvod ani předseda klubu pražské koalice Spolu Tomáš Portlík (ODS). Řekl, že článek nepřinesl žádné nové informace, které by nebyly voličům známé již před volbami, a kvůli kterým by měl Pospíšil rezignovat.

Praha Sobě chce další postup ujasnit ve čtvrtek. Ke svolání mimořádného zastupitelstva chce oslovit i koaliční Piráty, se kterými by měli dostatek hlasů.

Předseda klubu Pirátů Daniel Mazur řekl, že politickou odpovědnost nese především koalice Spolu. „Pokud bude Jiří Pospíšil v této kauze obviněn, očekáváme jeho okamžitou rezignaci z funkce pražského náměstka pro kulturu a animal welfare. Pan náměstek Pospíšil rovněž slíbil klubu Pirátů svoji okamžitou rezignaci v případě, pokud bude ze spáchání trestného činu obviněn jeho bývalý poradce Jiří Fremr. K tomuto obvinění nicméně dosud nedošlo," sdělil Mazur.

STAN chce diskuzi v rámci koalice

Opoziční hnutí ANO podle předsedy klubu Ondřeje Prokopa zatím podporu svolání mimořádného zasedání neplánuje. „To záleží na tom, jestli se ukážou nějaké nové skutečnosti, ale já opravdu v tom článku nevidím nic nového. My za opozici se nebráníme diskusi s panem Čižinským o svolání mimořádného zastupitelstva, ale musí to mít jasný důvod, protože to je drahá legrace, protože to stojí stovky tisíc korun a nechceme plýtvat zbytečně finance Pražanů," uvedl Prokop.

Koaliční hnutí STAN podle svého lídra Petra Hlaváčka bude chtít o celé situaci diskutovat v rámci koalice.

V kauze Dozimetr policie loni obvinila mimo jiné tehdejšího náměstka pražského primátora a starostu Lysolají Petra Hlubučka (dříve STAN), bývalého finančního ředitele dopravního podniku Mateje Augustína nebo právě podnikatele Michala Redla. Skupina obviněných podle policie systematicky obsadila klíčové pozice v podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat úplatky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Jiřího Pospíšila

Štítky Jiří Pospíšil, Praha Sobě, Jan Čižinský, rezignace, koalice, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Melánie Hiralová

Tenhle slizký "kam vítr tam plášť " tam nemá už být dávno!

Středa, 30. srpna 2023, 10:40Odpovědět

Praha Sobě vyzvala primátorova náměstka Pospíšila k rezignaci. Ten k odchodu nevidí důvod  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.