Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Praha sobě mění starosty na Pětce. Pašmika nahradila Šimková, má řešit právní problémy

Starostkou Prahy 5 se namísto Jaroslava Pašmika stane právnička Radka Šimková (oba Praha 5 Sobě). Dohodla se na tom koalice Prahy 5 Sobě, Pirátů a SEN 21. Důvodem je nutnost řešení právních problémů z minulosti, na které se chce vedení městské částí zaměřit. Informovala o tom informovala mluvčí Prahy Sobě Cecílie Antůšková. Dosavadní starosta zůstane řadovým zastupitelem.

ŠImková má jako právnička řešit právní problémy z minulosti

Šimková nyní zasedá v zastupitelstvu a předsedá výboru majetku a bezpečnostní komisi. S ohledem na problémy, které za sebou zanechalo předchozí vedení radnice, je podle Prahy 5 Sobě nutná změna strategie. S tou souvisí i výměna na pozici starosty, kterou plánují koaliční zastupitelé odhlasovat na dalším jednání zastupitelstva 12. září.

Úkolem nové starostky bude vyvést městskou část z nevýhodných právních závazků a pokusit se zlepšit pozici Prahy 5 v kauzách, jako je developerský projekt Šemíkův břeh, projekty škol v Košířích či na Smíchově nebo problém motolské skládky. „Je naším štěstím a silou, že máme široký a dobře fungující tým, ve kterém je řada schopných lidí," uvedl Pašmik.

Šimková je je advokátkou, insolvenční správkyní a rozhodcem Rozhodčího soudu při Hospodářské a Agrární komoře ČR

Šimková podle informací Prahy 5 Sobě absolvovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a je advokátkou, insolvenční správkyní a rozhodcem Rozhodčího soudu při Hospodářské a Agrární komoře ČR. „Chci se zaměřit na jednání s developery, kterým má být město rovnocenným partnerem, na právní agendu, reformu, zefektivnění a otevření úřadu, a obecně pak na přechod z outsourcingu na insourcing," uvedla. Dodala, že prioritou je pro ni i bezpečnost, reforma správy městského majetku nebo osud stolové hory Vidoule, kde má vzniknout volnočasový areál.

V Praze 5 vládne koalice Prahy 5 Sobě, Pirátů a SEN 21 od loňského listopadu, má těsnou většinu 21 hlasů ve 41členném zastupitelstvu. V opozici je ODS, TOP 09, ANO a STAN. Pátá městská část má zhruba 86 tisíc obyvatel a zahrnuje Hlubočepy, Košíře, Motol, Radlice, Smíchov a části Jinonic, Malé Strany a Břevnova.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytla Praha Sobě

Štítky starosta, Pašmik, Šimková, Praha 5, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Paní má hodně funkci, k tomu boj s developery, a starými hříchy čili s mafií. O důvodech dnešního marasmu píšu v diskusích pod Komentáře, Glosy a další články zde na drbně.

Pátek, 8. září 2023, 11:22Odpovědět

Praha sobě mění starosty na Pětce. Pašmika nahradila Šimková, má řešit právní problémy  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.