Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Do Prahy míří politické špičky z celé Evropy. Policie chystá masivní opatření

Praha bude ve čtvrtek 6. října a v pátek 7. října hostit Zasedání lídrů v rámci European Political Community a neformální Summit EU 27. Obě akce se budou konat na Pražském hradě a do hlavního města České republiky přijedou kromě lídrů sedmadvacítky také představitelé dalších zemí. Měly by dorazit asi dvě tisícovky hostů. Policie chystá masivní opatření, která koncem týdne zkomplikují dopravu v Praze, a to zejména na trase mezi letištěm a Pražským hradem.

Areál Pražského hradu je až do soboty uzavřen pro veřejnost

Koncem týdne bude Praha hostit politické špičky zemí Evropské unie, které dorazí na dvě akce. Média summit označují za největší diplomatickou akci, kterou Praha zažila. Do Prahy přijede celkem 43 evropských lídrů. Celkem se předpokládá příjezd asi dvou tisíc hostů.

Ve čtvrtek 6. října v prostorách Pražského hradu proběhne historicky první zasedání European Political Community. Na toto setkání dorazí například britská premiérka Liz Truss, turecký prezident Recep Erdogan, premiér Ukrajiny Denys Šmyhal, belgický politik a od prosince 2019 předseda Evropské rady Charles Michel, šéfka Evropské komise Ursula von der Leyen nebo předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsola. Pozvaní jsou také lídři Norska, Kosova, Švýcarska, Arménie, Ázerbájdžánu nebo Gruzie.

O den později, tedy v pátek 7. října 2022 se opět na Pražském hradě uskuteční neformální zasedání Evropské rady, takzvaný neformální Summit EU 27. Do Prahy kvůli němu přijedou hlavy států a předsedové vlád sedmadvaceti členských států EU, aby jednali o válce na Ukrajině, energetice a hospodářské situaci v Evropě.

„V souvislosti s nadcházejícími jednáními je od úterý 4. října do 8. října včetně uzavřen areál Pražského hradu pro veřejnost,“ uvedl ve zprávě pro novináře mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Policie bude zajišťovat bezpečnost prezidentů a premiérů evropských zemí

Do bezpečnostního opatření v souvislosti se setkáním evropských prezidentů, premiérů a dalších státníků se podle prvního náměstka policejního prezidenta Tomáše Lercha zapojí stovky policistů. „Toto opatření bude koordinováno zejména Ochrannou službou Policie České republiky a velmi se dotne také policistů z Krajského ředitelství Policie hlavního města Prahy, nicméně na tomto opatření se budou podílet i specializované složky, například pyrotechnická služba, letecká služba nebo cizinecká policie, taktéž nám vypomůže dopravní policie takřka z celé republiky,“ uvedl Tomáš Lerch ve vyjádření pro novináře a veřejnost.

Ochranná služba Policie České republiky bude zajišťovat ochranu všem chráněným osobám po celou dobu jejich pobytu v České republice. „Policie standardně vyhodnocuje bezpečnostní rizika ve vztahu ke konání různých akcí, nejinak je tomu i v tomto případě. Nemáme hlášena žádná shromáždění, která by mohla nějakým stylem ovlivnit hladký průběh tohoto bezpečnostního opatření, nicméně toto neustále analyzujeme a v případě, že by tomu tak bylo, přijali bychom adekvátní bezpečnostní opatření,“ uzavřel Tomáš Lerch.

„Doporučujeme všem Pražanům či návštěvníkům hlavního města Prahy využít pro přepravu MHD“

Řidiči se musejí připravit na dopravní omezení, která však v podstatě nelze konkrétněji specifikovat. „Zejména ve čtvrtek a v pátek lze očekávat, že při průjezdu chráněných osob a vládních kolon dojde k částečnému omezení dopravy, nicméně neplánujeme žádné uzavírky, ta omezení budou pouze krátkodobá v průběhu průjezdu kolony. Lze však očekávat omezení provozu na Hradčanském náměstí, kde budou vytyčeny určité plochy pro parkování vozidel a bude omezena možnost chůze,“ vysvětlil Lerch a dodal, že dopravní omezení lze očekávat zejména v Evropské ulici, která je hlavní příjezdovou trasou z Letiště Václava Havla do centra Prahy.

Pražané musejí s průběžnými krátkodobými dopravními omezeními počítat ve čtvrtek a v pátek během celého dne. „Doporučujeme všem Pražanům či návštěvníkům hlavního města Prahy využít pro přepravu MHD, protože krátkodobě může dojít k dopravním komplikacím a tvorbě kolon. Může dojít i k tomu, že policisté budou krátkodobě regulovat semafory, aby byla zajištěna zelená vlna pro hladký průjezd vozidel,“ doplnil Lerch.

Ohodnoť článek

Foto vlada.cz

Štítky summit, EU, policie, doprava, opatření, Praha, Pražský hrad, Evropa, Evropská unie, Česko, hlavní město, Evropské politické společenství, Evropská rada, bezpečnostní opatření

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Prahy míří politické špičky z celé Evropy. Policie chystá masivní opatření  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.