Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ze Smíchova do USA. Švandovo divadlo uvedlo v Chicagu první hru na světě napsanou robotem

Soubor smíchovského Švandova divadla v těchto dnech hostuje v USA. Turné herců začalo 2. června, a to plně obsazeným workshopem na University of Chicago, který byl spojený s promítáním titulu AI: Když robot píše hru, první divadelní hry na světě napsané robotem. Z Chicaga herci zamířili do New Yorku.

Švandovo divadlo reprezentuje v Chicagu i v New Yorku

O víkendu přišly na řadu inscenace Pankrác ´45 a Protest/Rest. Obě představení sledoval nabitý sál chicagského Chopin Theatre. V tomto týdnu se soubor přesouvá do New Yorku, kde se představí na festivalu Rehearsal for Truth Theater Festival. Ten organizuje newyorská Václav Havel Library Foundation. 12. června tam soubor Švandova divadla představí světovou premiéru divadelní hry Permeation, jejímž autorem je opět umělá inteligence.

„Hned první večer jsme chicagské Chopin Theatre naplnili na hranice jeho možností. Hráli jsme česky s anglickými titulky. Tituly Pankrác ´45 i Protest/Rest jsme uvedli celkem třikrát na Hlavní scéně, kam se pokaždé vešlo více než 120 diváků, což je její obvyklá kapacita, uvedl v tiskové zprávě umělecký šéf Švandova divadla Martin Františák. Majitel a ředitel divadla Zygmunt Dyrkacz přidával do hlediště další přístavky.

První večer zasedla v hledišti i delegace české vlády v čele s předsedou Senátu Parlamentu České Republiky Milošem Vystrčilem. Dorazil i generální konzul České republiky v Chicagu Jaroslav Kantůrek.

Člověk si v dnešní době uvědomí, co je důležité, a začne si vážit maličkostí, říká herečka Klára Cibulková

Kláru Cibulkovou znají diváci nejen z divadelních prken, ale také z televizních obrazovek, kde se kromě dlouholetého působení v lékařském seriálu Ordinace v růžové zahradě 2 objevila rovněž jako lékařka v populárním seriálu Kukačky. Pro Pražskou...

Američtí diváci měli o evropské historii až překvapivě dobrý přehled

Švandovo divadlo vyrazilo do USA, aby hostovalo v rámci oslav 100. výročí založení T. G. Masaryk Czech School v Chicagu. „Učitelky českých škol z celých Spojených států vytvořily na chicagské premiéře Pankráce ´45 početné a vnímavé publikum. Ocenily jak příběh nahlížející do temné kapitol našich dějin, tak skvělé koncentrované herectví dámské části našeho souboru,“ uvedl ve zprávě pro novináře dramaturg Švandova divadla David Košťák.

„Titul Pankrác ´45 jsme totiž v Chicagu museli uvést ve výrazně skromnější scénografii, než je hrajeme doma. Herecké nasazení Kláry Cibulkové, Marie Štípkové, Andrey Buršové, Réky Derzsi a Barbory Váchové však nedalo na chybějící části scény ani pomyslet,“ dodal Košťák.

A jak vnímají smíchovské herce američtí diváci? „Ti, s nimiž jsme měli možnost po představeních mluvit, měli o evropské historii až překvapivě dobrý přehled. Drama z pankrácké věznice autorky a režisérky Martiny Kinské je proto upřímně zaujalo. A bavil je i absurdní humor jednoaktovky Václava Havla Protest, doplněné o svižnou hru Rest od současného autora Marka Hejduka. V obou hrách spojených režisérem Danielem Hrbkem do jediné inscenace navíc excelovali Robert Jašków jako plachý spisovatel Vaněk a Tomáš Pavelka coby oportunista Staněk. Už teď se těším na každé podobné setkání nejen s našimi krajany žijícími v USA, ale i se všemi dalšími fanoušky evropské divadelní kultury,“ vysvětlil Martin Františák.

Ohodnoť článek

Foto Švandovo divadlo

Štítky kultura, divadlo, Švandovo divadlo, USA, Chicago, Praha, Švandovo divadlo na Smíchově, robot, herec, Smíchov, New York, Věznice Pankrác, Chicagská univerzita, Václav Havel, Martin Františák, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ze Smíchova do USA. Švandovo divadlo uvedlo v Chicagu první hru na světě napsanou robotem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.