Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Státní opera si při znovuotevření připomněla svoji minulost

Finále druhého dějství opery Ludwiga van Beethovena Fidelio Heil sei dem Tag včera zakončilo slavnostní koncert u příležitosti znovuotevření historické budovy Státní opery Praha. Její rekonstrukce stála 1,3 miliardy korun a trvala téměř tři roky. Zahajovací koncert nazvaný Státní opera v proměnách času (1888-2018) v režii Alice Nellis začala předehrou opery Richarda Wagnera Mistři pěvci norimberští. Právě toto Wagnerovo dílo zde bylo poprvé uvedeno v roce 1888. Operní gala se konalo 132 let od prvního otevření Státní opery, tehdy Nového německého divadla. Posluchači koncert odměnili dlouhotrvajícím aplausem vestoje.

Program provedl diváky historií čtyř zdejších operních souborů. Na jevišti se představili pod taktovkou hudebního ředitele Státní opery Karla-Heinze Steffensese sólisté Opery Národního divadla a Státní opery další čeští i mezinárodní hosté, například Pavel Černoch, Eva Urbanová, Kateřina Kněžíková či slovenský basista Peter Mikuláš. Zazpívala také mladá norská sopranistka Lise Davidsenová, která loni v listopadu debutovala v newyorské Metropolitní opeře. Zazněla díla Wolfganga Amadea Mozarta, Leoše Janáčka, Richarda Strausse, Bedřicha Smetany nebo Bohuslava Martinů. Prostřednictvím speciální instalace na scéně několikrát během večera oslovil diváky dramatik Pavel Kohout, který zdůraznil mezinárodní rozměr v historii Státní opery.

"Usiloval jsem o komplexní rekonstrukci Státní opery, a ta je ve finále. Teď budu usilovat o její nový umělecký rozkvět v evropském kontextu. Národní divadlo se všemi svými scénami chce být uměleckou institucí, kam se diváci z domova i ze zahraničí budou chtít vracet," uvedl ředitel Národního divadla (ND) Jan Burian. Státní opera Praha je součástí ND.

Večera se zúčastnili politici i osobnosti kultury. Na znovuotevření Státní opery dorazil například maďarský premiér Viktor Orbán, proti němuž při příjezdu protestovalo zhruba 30 odpůrců s vlajkou EU, transparenty a píšťalkami. Mezi pozvanými byli také pověřenkyně spolkové vlády pro kulturu Monika Grüttersová, zúčastnili se i velvyslanci několika zemí. Z českých politiků přišli mimo jiné premiér Andrej Babiš (ANO), zástupci vlády - třeba ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) či ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), přítomen byl i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Koncert navštívilo také mnoho osobností z kultury, mimo jiné herci Miroslav Donutil a Jaromír Hanzlík, houslisté Václav Hudeček a Pavel Šporcl nebo zpěvák Richard Krajčo. V čestné lóži zasedla čtyřiadevadesátiletá operní pěvkyně Soňa Červená.

Ministr kultury Zaorálek věří, že znovuotevření Státní opery bude "silný šťouch, který pomůže dostat do divadla možná lidi, kteří v něm dosud nebyli". "Byl bych rád, kdyby se v divadle potkávaly nejen různé světy 19. století v malbách a architektuře s moderním světem různé techniky, ale aby se tady potkávalo různé publikum. Ta rekonstrukce je velkou šancí dát podnět české kultuře," uvedl ministr.

Původní odhad nákladů rekonstrukce byl přibližně 900 milionů korun, cena ale vzrostla na 1,3 miliardy korun včetně DPH. Důvodem byla hlavně změna technologie jevištní točny za 115 milionů a rekonstrukce vzduchotechniky. Komplexnější opravu prodělala budova naposledy na přelomu 60. a 70. let minulého století. Při nynější generální rekonstrukci, která začala v březnu 2017, dostala například nové jevištní technologie či moderní zkušebny. Opravu mají za sebou baletní, orchestrální i sborový sál a zázemí umělců. Přibyla křesla, jež nyní mají individuální titulkovací zařízení, nová je i opona.

Autoři | Foto Státní opera

Štítky ČR, divadlo, hudba, stavby, opera, Státní opera, koncert, rekonstrukce, Richard Wagner, Státní opera Praha, Alice Nellis, Mistři pěvci norimberští, Národní divadlo v Praze, Lubomír Zaorálek, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Státní opera si při znovuotevření připomněla svoji minulost  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.