Počasí dnes11 °C, zítra13 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Národní galerie chce mít nový depozitář v Jinonicích. Čeká se na schválení změny územního plánu

Nedostatek prostor je pro Národní galerii Praha dlouhodobý problém. Galerie proto nemá místo na uložení všech svých sbírek. Situaci by měla vyřešit zbrusu nová budova v pražských Jinonicích, která bude sloužit jako depozitář, ale přístupná bude i pro veřejnost. Kvůli stavbě se měnil územní plán, teď je na řadě schválení změny zastupitelstvem.

V Jinonicích má být vnitřní i venkovní expozice

Praze se územní plán podařilo změnit v rekordním čase, 28. dubna zasedá zastupitelstvo, které musí změnu ještě schválit. Poté už ale bude moci začít příprava stavby a podání žádosti o stavební povolení.

„Změny územního plánu v Praze často trvaly i deset let. To už je minulost. Změny se nám podařilo výrazně zrychlit, ta pro Národní galerii byla ovšem rekordně krátká. I díky tomu může začít generální rekonstrukce Veletržního paláce, kde jsou aktuálně sbírky uložené,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek pražského primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu). „Těší mě, že v Jinonicích vznikne depozitní areál s prostory přístupnými veřejnosti i venkovní expozice,“ dodal. Venkovní díla si budou návštěvníci moci prohlédnout v sochařském parku.

Umělecká díla už není kam dát

Stávající depozitáře galerie už jsou zaplněné a další sbírkové předměty tak není kam uložit. Nový depozitář proto nabídne prostory na vystavování, ale také technologické zázemí a pracoviště pro péči o umělecká díla. Jeho součástí budou restaurátorské ateliéry, laboratoře i digitalizační centrum.

Pozemek v Jinonicích získala Národní galerie už v roce 2017, v roce 2020 koupila od Prahy i sousední parcely. Na nový depozitář vypsala architektonickou soutěž, ve které zvítězil návrh týmu Jana Kubáta ze společnosti JIKA-CZ.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto NGP

Štítky Praha, kultura, galerie, architektura, Jinonice, Národní galerie v Praze, územní plán, Petr Hlaváček, Spojené síly pro Prahu, Veletržní palác

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní galerie chce mít nový depozitář v Jinonicích. Čeká se na schválení změny územního plánu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.