Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Praze začíná festival japonského filmu Eigasai. Většina snímků bude uvedena poprvé a jedinkrát

V pražském kině Lucerna dnes začne festival japonského filmu, 15. ročník přehlídky má podtitul Ztráty a nálezy. Festival otevře romantická komedie Kapka lásky. Do 27. února pořadatelé uvedou osm filmů. Všechny budou s českými titulky a vyjma animovaného snímku Můj soused Totoro se bude jednat o jejich první či jediné uvedení v ČR.

Ztráty a nálezy

Festival se jmenuje Eigasai, což japonsky znamená svátek filmu, ale termín se dá přeložit i jako filmový festival. „Filmy jsme vybírali tak, aby divákům daly především naději, inspiraci, a snad i sílu současnou situaci překonat. Když něco ztrácíme, zároveň s tím k nám přichází naděje to ztracené znovu nalézt. A znovunalezeného si mnohem víc vážíme. Odtud se zrodil motiv letošního festivalu Ztráty a nálezy,“ uvedl Ondřej Hýbl, předseda Česko-japonské společnosti, která je organizátorem festivalu.

Šance pro umělce a kreativní duše stát se součástí Signal Festivalu. Zapojte se do jedinečné výzvy

Signal Festival společně s PrusaLab vyhlásil výzvu pro kreativní duše a inovátory. Ti se mohou zapojit do soutěže o vítěznou instalaci, která se představí na desátém ročníku tohoto oblíbeného pražského festivalu.

Neuvěřitelná hloubka

Divákům doporučuje třeba film Zrozeni ke slávě, který je komentovaným časosběrným dokumentem z tradiční kjótské rodiny, připravující čtyřleté syny vychovávané pro tradiční japonské jevištní umění předávané po generace. „Hloubka tohoto vhledu zůstává skryta i samotným Japoncům. Nic autentičtějšího a hlubšího z oblasti japonských tradic si už asi ani nelze představit,“ podotkl Hýbl.

Worshopy v Galerii Lucerna

Součástí programu bude i loni zrušený Japonský den. Uskuteční se 26. února v podobě workshopů v Galerii Lucerna, kde se zájemci budou moci naučit skládat origami, vyzkoušet si psaní kaligrafie nebo výrobu talismanů pro štěstí. Více informací je na stránkách festivalu Eigasai.

V létě jde do kin intimní portrét nejlepšího lezce na světě, Adama Ondry

Adam Ondra, největší lezecká ikona současnosti, dosahuje fenomenálních sportovních výkonů. Z nemluvného introverta se stala světová sportovní hvězda a jeho touha lézt se proměnila v úkol vždy zvítězit. Režiséři Jan Šimánek a Petr Záruba začali...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eigasai festival - Room Laundering Film Partners

Štítky kino, festival, umění, Japonsko, film, Praha, Palác Lucerna, Můj soused Totoro, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze začíná festival japonského filmu Eigasai. Většina snímků bude uvedena poprvé a jedinkrát  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.