Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Divadlo Spirála získá nový kabát. Příští rok se zde otevřou dvě scény

Díky kompletní obnově v areálu Výstaviště Praha se podařilo zachránit unikátní divadlo Spirála. Objekt od povodní v roce 2002 chátral a s jeho obnovou se začalo až nyní. Budovu k rekonstrukci si v těchto dnech převzala stavební firma. Ke znovuotevření divadla by mělo dojít ve druhé polovině příštího roku.

Zachovány zůstanou slavné spirálové rampy

Někdejší slavná scéna, kde lidé mohli zhlédnout třeba muzikál Jesus Christ Superstar, od povodní skoro dvacet let chátrala. „Je ostuda, že to tak politici nechali a v minulém volebním období dokonce posvětili demoliční výměr na celou stavbu. Nám se podařilo unikátní kruhovou scénu zachránit a připravit její nové využití. Zůstanou samozřejmě slavné spirálové rampy obepínající jeviště. Nově otevřeme ještě druhou scénu z bývalé zkušebny a vybavíme oba prostory dnešními technologiemi,” uvedl náměstek primátora Pavel Vyhnánek (PRAHA SOBĚ).

Součástí rekonstrukce bude výměna střechy, oprava obvodového pláště a oprava výtahu. Pod střechou by měl vzniknout prostor pro ubytování hostujících herců. Přibude také nízká prstencová přístavba se zatravněnou střechou. Ta bude sloužit jako zákulisí. Podle posudků nedošlo i navzdory opuštění stavby v roce 2002 k narušení statiky.

Rekonstrukce bude stát přes 150 milionů

Náklady na rekonstrukci se pohybují okolo 153,2 milionů korun, v částce je zahrnuta také potřebná technologie. V divadle se počítá s kapacitou 550 diváků v galerii a až 300 diváků v nové scéně v podzemí. Sály budou vedle divadla sloužit také pro koncerty, konference, talk show či další komerční akce. Divadlo si totiž na sebe potřebuje vydělat.

Podle Pavla Vyhnánka má velkou zásluhu na záchraně divadla architekt Tomáš Kulík, který se však zahájení rekonstrukce již nedožil, protože před necelým rokem zemřel. „To on za zachování stavby dlouhá léta nejvíce bojoval a bez něj bychom možná už neměli co zachraňovat. Vzpomínám na něj a mám radost, že se mi podařilo dostát slibu, který jsem mu kdysi dal, a že závěr svého života pan architekt Kulík strávil projektováním generální rekonstrukce a záchrany své ikonické stavby,” řekl na závěr Vyhnánek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Výstaviště Praha, Lenka Bartáková

Štítky divadlo, kultura, rekonstrukce, Spirála, Divadlo Spirála, Pavel Vyhnánek, Výstaviště Praha, Tomáš Kulík, střecha, Jesus Christ Superstar, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo Spirála získá nový kabát. Příští rok se zde otevřou dvě scény  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.