Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Národní muzeum poprvé restauruje kostru plejtváka myšoka

Národní muzeum po 132 letech poprvé restauruje kostru plejtváka myšoka. Návštěvníci díky tomu budou obdivovat tento 22,5 metru dlouhý exponát tak, jak jej viděli příchozí před více než sto lety. Během restaurátorských prací navíc Národní muzeum provede i speciální 3D skenování a vytvoří kompletní živou animaci, kterou návštěvníci uvidí v připravovaných stálých expozicích.

Pražané měli poprvé příležitost spatřit kostru plejtváka v listopadu 1888 v domě U Halánků, dnešním Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur. Do současné Historické budovy Národního muzea byla převezena v roce 1892 a postavena na ocelové nosníky. V padesátých letech doznala instalace kostry výrazné změny a od té doby je zavěšena tak, jak ji známe dnes.

Kostra plejtváka myšoka je symbolem Národního muzea a nebyla nikdy dříve kompletně restaurována. „Odborníci již odstranili staré tmely a výplně. Následně bude nutno udělat zcela nové vytmelení a celkově ošetřit kostru tak, aby vznikla její základní kosterní podoba. V těchto dnech také dojde k sundání nejvíce poškozených částí kostry, kterými jsou čelisti,“ říká mluvčí muzea Lenka Boučková.

Na tomto velmi obtížném projektu spolupracovalo Národní muzeum s Kloknerovým ústavem ČVÚT a VŠCHT s Fakultou chemické technologie. „Muselo dojít k výpočtu statického modelu, aby byla vyloučena možnost poškození závěsného systému kostry. Celá kostra váží zhruba čtyři tuny, přičemž čelisti jsou nejtěžší částí a váží téměř půl tuny. Následně se budou čelisti restaurovat přímo v muzeu a poté budou nově zavěšeny tak, aby bylo do budoucna vyloučeno jejich poškození,“ dodala Boučková.

Národní muzeum můžete navštívit i v těchto dnech. Postupně se totiž otevírají výstavy ze všech svých objektů ve virtuálním prostoru na stránkách nm.cz. Muzeum mimo jiné na příští týden připravuje i virtuální výstavu „O velrybě“ věnovanou právě plejtvákovi myšokovi.

Ohodnoť článek

Foto Národní muzeum

Štítky Praha, muzeum, plejtvák, národní muzeum, kostra, exponát, U Halánků, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní muzeum poprvé restauruje kostru plejtváka myšoka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.