Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Nový ChemiSův mural v Praze upozorňuje na problémy astmatiků. V Česku jich je sedm set tisíc

U příležitosti Světového dne astmatu dnes v Nuslích představili dokončenou nástěnnou malbu od streetartového umělce ChemiSe. Ten na obřím obraze plic s přírodními motivy pracoval skoro dvacet dní. Dílo připomíná problémy astmatiků, kterých je v České republice sedm set tisíc.

Celá příprava projektu trvala rok. Česká iniciativa pro astma a firma AstraZeneca oslovili Chemistry Gallery, která se tvorbě muralů věnuje. Ta jim nabídla několik umělců a minulý rok na podzim byl vybrán právě Dmitrij Proškin alias ChemiS. Představil pak tři různé návrhy a po novém roce byl finalizován právě ten s tématem plic. 

„V malbě, která má sloužit jako osvěta astmatu, jsou zobrazeny plíce jako symbol zdraví a dýchání. V této surrealistické krajinné scéně spojující přírodu a lidi, lesní zvířata a rostliny vytvářejí symbiózu, připomínající důležitost čistého vzduchu," popsal svoje dílo ChemiS v tiskové zprávě.

„Muž, který leze po stromě, zobrazuje touhu po čerstvém vzduchu a objevování krásy přírody jako způsobu, jak ulevit od astmatických příznaků. Na vrcholu plic je umístěno ptačí hnízdo, což symbolizuje harmonii a ochranu životního prostředí. Tato malba nese poselství o důležitosti péče o své zdraví a životní prostředí, aby každý mohl dýchat svobodněji a naplno.“

Silná témata jdou ze mě a nápadů mám spoustu, říká pražský umělec ChemiS

ChemiS je třiatřicetiletý umělec, který v Praze žije od vysoké školy. Říká o sobě říká, že s cílem vyvolat u lidí úsměv i zamyšlení cestuji napříč světem se sprejem v ruce. Přečtěte si rozhovor, ve kterém je řeč o nejsilnějších dílech, ale i o...

Tvořit začal 17. dubna a skončil tuto neděli 5. května. „Jeho technika je velmi detailní, celý mural dělal pomocí sprejů, barvy používá minimálně. Proto to trvá tak dlouho,“ vysvětlil redakci Pražské Drbny produkční Chemistry Gallery Petr Kopal. Původně měla být malba v Holešovicích, z toho ale nakonec sešlo.

Dům v ulici Na Zámecké si Kopal vyhlédl už dříve pro muralový festival Urban Pictus, majitelce se v té době ovšem nelíbil návrh, který pro stěnu mířící do ulice Otakarova chystali. S ChemiSovým projektem ale souhlasila. Vše ještě museli schválit památkáři z odboru památkové péče i Národního památkového ústavu.

Holčička pod vlajkou upozorňuje v Nuslích na válku na Ukrajině

V pražských Nuslích vznikla nástěnná malba s motivem holčičky schovávající se pod ukrajinskou vlajkou. Podepsána je streetartovým umělcem, který tvoří pod jménem ChemiS nejen v Česku, ale i ve světě. Malba vznikla během několika dní a pracovalo...

Mural si  přišli ve Světový den astmatu prohlédnout i Petr Pohunek, dětský pneumolog a ředitel České iniciativy pro astma, a jeho pacient a kajakář Vavřinec Hradilek. 

„Za těch víc než třicet let léčby jsem se naučil fungovat úplně normálně. Byly momenty, kdy jsem s astmatem bojoval víc, někdy to bylo lepší. Když přišla v polovině 90. lepší léčba, tak se mi ulevilo nejvíc. Najednou jsem mohl používat jen jeden inhalátor, do těžkých stavů jsem nepřicházel. Když jsem začala vrchovlově sportovat, byly momenty, kdy jsem musel trochu polevit, nikdy jsem se ale nemusel obávat o přípravu na závod,“ prozradil o svých zkušenostech s astmatem Hradilek. Tou v České republice trpí osm procent populace, tedy sedm set tisíc lidí. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky ChemiS, Mural, Nusle, astma, Hradilek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový ChemiSův mural v Praze upozorňuje na problémy astmatiků. V Česku jich je sedm set tisíc  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.