Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedenáctý ročník Noci divadel odstartoval. Nabízí představení, prohlídky zákulisí i divadelní dílny

Jedenáctý ročník Noci divadel se koná tradičně třetí listopadovou sobotu – 18. 11. 2023. Letošní ročník má podtitul HOŘÍ!. Největší divadelní svátek opět nabídne prohlídky, divadelní dílny, diskuse s tvůrci, představení a performance, a to buď zdarma nebo za symbolické vstupné. V Praze se do programu zapojilo několik desítek divadel.

Hoří planeta nebo společnost?

„Inspirací pro letošní téma jsou dvě výročí, která se k letošnímu datu konání Noci divadel váží. Obě jsou spojená s českou první scénou, Národním divadlem. 18. listopadu 1883 bylo divadlo znovuotevřeno po požáru, který budovu zachvátil v prvním roce jejího fungování, 18. listopadu 1983 bylo divadlo otevřeno po rozsáhlé přestavbě a dostavbě jeho okolí. Jak je to však u Noci divadel zvykem, téma „HOŘÍ!“ je opět otevřené nejširšímu spektru interpretací a ztvárnění ze strany pořadatelů, a to především v kontextu současných výzev, jako je válka na Ukrajině, klimatická změna či další apely, které hýbou naší společností,” vysvětluje v tiskové zprávě Martina Pecková Černá z Institutu umění – Divadelního ústavu, který akci koordinuje.

Nové datum na rok 2024
Od roku 2024 se bude Noc divadel nově konat v nejbližším sobotním termínu Světovému dni divadla, který pro příští rok vychází na 23. března. O změně termínu bylo rozhodnuto na základě hlasování divadel zapojených v desátém ročníku Noci divadel.

Jedenáctý ročník mezinárodního projektu

V sobotu 18. 11. představí divadla po celé republice nabitý program. Noc divadel nabízí nevšední zážitky, jako jsou například workshopy pro děti i dospělé, prohlídky divadelních zákulisí, diskuze s herci, scénografy a režiséry a další formáty divadelních setkání, která v běžném programu nenajdete. Akce je součástí mezinárodního projektu European Theatre Night, který v roce 2008 odstartovala chorvatská Noc Kazališta. Myšlenka společného divadelního svátku se postupně rozšířila do více jak desítky evropských zemí. Přes 50 tisíc lidí v České republice najde každoročně třetí listopadovou sobotu cestu do divadla. Noc divadel v ČR je největší akcí v rámci European Theatre Night. Ohlédnutí za uplynulými ročníky akce ve fotografiích a textech nabízí česko-anglická publikace Divadlo dnem i nocí.

Kompletní program a seznam zapojených divadel najdete na webových stránkách Noci divadel.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Noc divadel

Štítky divadlo, kultura, společnost, program

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jedenáctý ročník Noci divadel odstartoval. Nabízí představení, prohlídky zákulisí i divadelní dílny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.