Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V CAMPu probíhá výstava představující proměny kolem Vltavy

Od 22. září do 17. prosince probíhá v Centru architektury a městského plánování výstava Praha zítra? Město a řeka, která návštěvníkům přiblíží aktuální trendy související s Vltavou a jejím bezprostředním okolím. Kromě nové podoby Rohanského ostrova představí i menší projekty.

Expozice ukazuje trendy, které formují současný územní rozvoj říční krajiny, na příkladech dvaceti pěti projektů. Veřejnost se dozví více třeba o příměstském parku na soutoku Vltavy a Berounky, proměně Trojské kotliny, plánované podobě Vltavské filharmonie nebo o úpravách koryt přítoků Vltavy – Rokytky, Botiče a Motolského potoka.

Na čtvrteční vernisáži proběhlo také vyhlášení soutěže o novou podobu Rohanského parku. Vítězný návrh je v centru také k vidění.

VIZUALIZACE: Praha nakonec neobnoví slepé rameno Vltavy na Rohanském ostrově

Praha upustila od záměru obnovit slepé rameno Vltavy na Rohanském ostrově, které mělo být součástí plánované parku. Návrh, který uspěl v soutěži pořádané městem, namísto kanálu počítá se snížením břehu. Výsledky soutěže představili zástupci...

Výstavním sálem se v měřítku 1:1000 vine model řeky, který zobrazuje její podobu od Zbraslavi až po Podbabu. Prezentaci současných záměrů doplňuje také řada archivních materiálů a historických map a fotografií, které ukazují podobu Vltavy v minulosti.

Hlavní myšlenkou výstavy je, že kdyby nebylo Vltavy, nebylo by ani hlavního města, jak ho známe. „Vltava a její břehy jsou skutečnou kolébkou Prahy a dodnes pomáhají formovat naše představy o tom, kudy a jakým způsobem se má ubírat rozvoj hlavního města. Praha se přitom ke své řece leckdy obracela zády, nerespektovala její přirozenost a nedbala příležitostí, které jí nabízí. Dnes se však Vltava vrací do centra pozornosti městského plánování a politiky i soukromých investic,“ uvádí pořadatelé na webu centra.

Vstup je zdarma, výstava bude k vidění do 17. prosince.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Centrum architektury a městského plánování

Štítky architektura, urbanismus, kultura, výstava, Vltava, CAMP, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V CAMPu probíhá výstava představující proměny kolem Vltavy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.