Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na festivalu Letní Letná se od zítřka představí umělci z 15 zemí

Na letošním 20. ročníku festivalu Mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná se v Praze od 16. srpna představí umělci z 15 zemí. Zahraniční program Letní Letné tvoří inscenace světoznámých souborů, které na Letné vystoupily již v předchozích ročnících.

Festival začíná 16. srpna premiérou Losers Cirque Company a vzápětí odehrajeme představení Pocta novému cirkusu, 17. srpna pak bude jeho repríza. Pozvánky jsme sice posílali na 17. srpna, ale diváci už mohou přijít o den dříve," řekl ředitel a zakladatel festivalu Jiří Turek.

Pocta novému cirkusu, které vychází z díla Aquanauts Pompe Hedengrena, pod režijním vedením Jasperse Nikolajeffa propojí akrobaté z Cirk La Putyka, Losers Cirque Company, AirGym Art Company společně s akvabelami z pražského SK Neptun a artisty z Cirkus Cirkör. Představení vzdá u vodní nádrže na pražské Letné hold novému cirkusu na vodě. Show Aquanauts v sobě spojuje vodu, oheň, vzduch a lásku. Pět desítek akrobatů a akvabel zavede diváky pod i nad vodní hladinu i vysoko k nebesům. Uvedena bude pouze dvakrát a bude divákům přístupná zdarma.

„Máme kulaté narozeniny a chceme vzdát poctu novému cirkusu, žánru či disciplíně, která je už po dvacet let součástí našeho života na Letné. Proto jsme spojili síly českých a švédských umělců, aby vzniklo něco jedinečného, něco, co na české novocirkusové scéně zatím nebylo," podotkl k zahájení ředitel festivalu Turek.

Diváci dále mohou v rámci festivalu navštívit performance velšských NoFit State, francouzských Cirque A?tal, kanadských Cirque Alfonse nebo show Collectif Malunés s Movedbymatter. Tuzemští novocirkusoví umělci se představí mimo jiné koláží Nespoutaní a novocirkusovou show s čistě ženským obsazením Žena, růže, píseň, kost.

Pro Letní Letnou si připravila skupina Feel the Universe Circus Company představení tří rozdílných akrobatických disciplín nazvané Triptych of Existence. Širokou škálu cirkusových a žonglérských disciplín pojme Galashow, která bývá na Letní Letné vrcholem Žonglérského dne.

Mezinárodní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná do necelých tří týdnů koncentruje to nejlepší z tuzemského i zahraničního nového cirkusu, divadla a hudby. Návštěvníky čeká kromě večerních představení i divadelní program pro děti a také doprovodný program od workshopů, přes výtvarné či cirkusové dílny, až po koncerty a open air akce. Jedním z cílů Letní Letné je zpřístupnění novocirkusových představení všem věkovým kategoriím, proto i letos nechybí program speciálně pro děti. Divadelní a doprovodný program pro ně je připravený z velké části zdarma a vyplňuje celý den.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto František Ortmann

Štítky Letní Letná, cirkus, festival, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na festivalu Letní Letná se od zítřka představí umělci z 15 zemí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.