Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

VIDEO: Mezi Karlínem a Holešovicemi roste Štvanická lávka. Pokračuje podle plánu

Od ledna tohoto roku roste mezi Karlínem a Holešovicemi nová lávka. Obě čtvrtě propojí také s ostrovem Štvanice. Staví se na zemi i ve vodě – betonují se základy budoucích pilířů a podvodní buldozer upravuje dno Vltavy. Hotovo by mělo být už v prosinci.

Lávka poslouží pěším i cyklistům

Podobu lávky navrhli architekti Petr Tej a Marek Blank, pro Hlavní město Praha ho staví Skanska. Bude mít 300 metrů a poslouží jak pěším, tak cyklistům.

„Stavba Štvanické lávky jede přesně podle plánu. Na Štvanickém ostrově už je vidět i první pilíř budoucí lávky, která propojí Holešovice s ostrovem Štvanice a Karlínem. Rok 2022 je rokem nových pražských mostů. Během tří let se nám podařilo zadat projekt, získat veškerá povolení a vysoutěžit zhotovitele. To je v českém administrativním, právním i konkurenčním prostředí obrovský úspěch. Začít stavět most přes Vltavu je obrovská událost. A já díky naší píli a práci mám možnost být hned u třech takových zahájení: postavili jsme Trojskou lávku, zahájili jsme stavbu Štvanické lávky a letos začnou práce také na Dvoreckém mostě mezi Podolím a Smíchovem,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Začala stavba HolKy. Po lávce mezi Holešovicemi a Karlínem se lidé projdou už na začátku příštího roku

Mezi Prahou 7 a Prahou 8 se ode dneška staví nový most. Štvanická lávka s neoficiálním názvem HolKa propojí Bubenské a Rohanské nábřeží. Povede také přes ostrov Štvanice, kam mají zatím lidé přístup jen z Hlávkova mostu nebo v letních měsících...

„Aby most odolal i tisícileté vodě“

„Pilíře založené na pevné zemi budujeme postupně na Štvanici a karlínském břehu, na holešovické straně stavíme navíc základy pro zdvihací zařízení posledního pole, aby most odolal i tisícileté vodě,“ řekl projektový manažer Skanska Michal Kunc.

„Podvodním bagrem teď prohlubujeme dno Vltavy tak, abychom mohli založit i dva „říční“ pilíře a dostat se na místo s lodní mechanizací. Téměř 2 500 krychlových metrů vytěženého materiálu odvezeme k recyklaci loděmi, čím ušetříme centrum Prahy přejezdů 200 naložených těžkých nákladních aut,“ doplnil.

V následujících týdnech se začnou budovat piloty na dně Vltavy. Ty se stanou základem pro budoucí říční pilíře. Pokračovat budou také práce na souvisejících přeložkách inženýrských sítí, změnách přístupu k přívozu a úpravách obou břehů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Skanska

Štítky Praha, Karlín, Holešovice, HolKa, Štvanická lávka, doprava, lávka, Vltava, Skanska, Štvanice, Adam Scheinherr, Michal Kunc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Mezi Karlínem a Holešovicemi roste Štvanická lávka. Pokračuje podle plánu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.