Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na Rašínovo nábřeží se dnes vrací tramvaje. Má nové zastávky i koleje

Po měsíci a půl se dnes otevře Rašínovo nábřeží hromadné dopravě, první tramvaje vyjedou po osmé večer. Úsek od Palackého náměstí k Výtoni se v rámci rekonstrukce dočkal nových kolejnic či bezpečnějších ostrůvků.

Položili přes dva kilometry nových kolejnic

Uzavírka místa začala 15. února, tramvajový provoz odklonili a pro auta byla vytvořena objízdná trasa přes Náplavku. Náklady na opravu odhadoval pražský dopravní podnik na 45 milionů korun. Koleje už otestoval měřící vůz i klasické tramvaje a jsou připraveny na první cestující.

 „Úsek dlouhý zhruba 570 metrů jsme osadili celkem 2276 metry nových kolejnic, tedy 125 tunami. Dále jsme pak umístili 460 nových betonových pražců, použili 1100 metrů krychlových betonu, 3700 metrů čtverečních antivibračních rohoží, 1150 metrů betonových L profilů, 3600 metrů čtverečních litého asfaltu, 370 metrů kabelů a 450 metrů oddělovacích tvarovek, zvaných bumlíků,“ informoval dopravní podnik na Facebooku.

Rozšíří i chodník a vymění asfalt

V úseku teď cestující uvidí nový přechod, rozšířené tramvajové ostrůvky i nové zastávky. „Už žádné nebezpečné přebíhání při cestě z metra přes Zítkovy sady na Náplavku. Víme, že chodci tuto vazbu hojně využívají a do teď jim tam chyběl přechod. Na tramvajový ostrůvek se musíme dostat z obou stran bez překážek pro vozíčkáře a rodiče s dětmi,“ napsal na Facebooku radní pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě).

S tímto projektem ale opravy Rašínova nábřeží nekončí. „Na rekonstrukci tratě, nový přechod i rozšířené tramvajové zastávky za rok naváže Technická správa komunikací i s rozšířením chodníku na straně Náplavky a vznikne zde místo pro stromy. Na druhé straně opravíme chodník a asfalt vyměníme za mozaiku. Je ostuda, že tam ten asfalt vůbec byl,“ dodal Scheinherr.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Adam Scheinherr

Štítky doprava, Rašínovo nábřeží, tramvaje, rekonstrukce, náplavka, ostrůvek, kolejnice, Adam Scheinherr, Facebook, Praha sobě, Technická správa komunikací hl. m. Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Rašínovo nábřeží se dnes vrací tramvaje. Má nové zastávky i koleje  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.