Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Praze jezdí na kole čím dál víc lidí, město plánuje rozšířit cyklostezky

Alespoň jednou za měsíc na kole v hlavním městě vyjede každý druhý dospělý člověk, tedy až 456 tisíc Pražanů. Od roku 2019 se také počet cyklistů v hlavním městě zvýšil přibližně o 73 procent. Praha proto plánuje další rozšiřování cyklostezek a páteřních cyklotras.

Změny po celé Praze

Vývoj počtu cyklistů v Praze mluví za vše. Pražané chtějí mít možnost dopravovat se po městě na kole nebo kolo využívat jako volnočasovou aktivitu. My na tento vývoj reagujeme a zohledňujeme provoz cyklistů nejen budováním samostatných stezek, ale různými bezpečnostními opatřeními v provozu,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr (Praha sobě).

Mezi výraznější změny patří například rozšíření systému nadřazených tras o radiály A4, která spojuje Chodov s centrem přes Pankrác, A8 spojující Hostavice, Malešice a Žižkov, a polookružní trasu A7, která vede z Hlubočep přes Krč, Strašnice, Hrdlořezy do Hloubětína. Prodloužení se bude do budoucna týkat i části stávajících tras A3 na hranici Prahy a A5 do Krče. Doplnění čeká také přibližně 20 chybějících napojení na Středočeský kraj nebo i tras mezi jednotlivými městskými částmi a čtvrtěmi, jako jsou propojení na sídlištích Lhotka, Jižní Město, Prosek, Ďáblice, Řepy, a mimo centrum města, tedy v Řeporyjích, na Hanspaulce a v Hostavicích.

Dva pruhy pro cyklisty vedle sebe? Je to v pořádku, říká expert

Cyklostezku v pražském Braníku zná snad každý. V létě se pravý břeh Vltavy hemží cyklisty, bruslaři, běžci i chodci. Že jsou v úseku dva pruhy pro cyklisty, se sice zdá na první pohled zbytečné, expert z oblasti dopravy však se zvláštním...

Nová pravidla

Díky nové legislativě budou muset řidiči předjíždět cyklistu s odstupem 1,5 metru. Pokud ale jede cyklista například v cyklopruhu, řidič tento odstup dodržovat nemusí. Pomáhá to všem. Rozpočet na infrastrukturu pro bezmotorovou dopravu je v posledních letech stále vyšší a zvyšují se i dotace poskytované městským částem, které mají zájem cyklistickou a pěší dopravu podporovat,“ dodal Scheinherr.

Počet cyklistů je v Praze stále na vzestupu, jen za poslední tři roky se zvedl zájem o bezmotorovou dopravu o tři čtvrtiny. Podle agentury Median se snížil také počet necyklistů, tedy lidí, kteří na kole nejezdí a ani to neplánují, celkově tuto dopravu nevyužívá pouze třetina obyvatel Prahy. Velká část cyklistů navíc jezdí na kole více než 1x týdně a až 120 tisíc Pražanů vyjede na kole i několikrát měsíčně.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky cysklostezky, Praha, plány, doprava, cyklisté, cyklista, cyklostezka, Adam Scheinherr, Hostavice, Krč, Median, Chodov, Pankrác

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mirek Sekera

zabral bych silnice, ted je vse dulezite delat pro tupe cyklisty. nedodrzujici predpisy a tak jim musi vyjit tupy magistrat vstric.

Sobota, 19. března 2022, 21:55Odpovědět

Josef Mašek

čeští šmejdi mi zazvonili u dveří a nabídli mi drahou naftu za 50Kč, předražené potraviny a další drahé výrobky a odůvodnili to tím, že je lepší drahota než bombardování...a policie mi proti šmejdům nepomáhá a nechrání mě

Pondělí, 14. března 2022, 10:53Odpovědět

V Praze jezdí na kole čím dál víc lidí, město plánuje rozšířit cyklostezky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.