Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

VIDEO: Demonstranti se svázali řetězy a zablokovali dopravu na Nuseláku

Dnes ráno proběhl na Nuselském mostě netradiční protest, při kterém se pět osob svázalo řetězy uprostřed Nuselského mostu v pruhu ve směru do centra Prahy. Demonstranti si stoupli na most, kde půl hodiny blokovali dopravu. Chtějí tím upozornit na problematickou situaci s dolem Turów.

Protestující reagují na těžbu uhlí

„Na Nuselském mostě ve směru do centra se nacházelo cirka pět osob, které byly spojeny řetězy. Policisté přijeli na místo, osoby zajistili a v současné době zjišťujeme, o koho se jedná. Provoz Nuselského mostu se teď snažíme zprovoznit, osoby už se na komunikaci nenachází,“ uvedla pro Pražskou Drbnu mluvčí policie Violeta Siřišťová.

Protest reaguje na situaci s dolem v Túrowě, který se stal předmětem sporu mezi Českem a Polskem. Podle Česka totiž těžba ohrožuje zásoby pitné vody na našem území. Polsko má situaci finančně kompenzovat. Původně mělo jít o 45 milionů, polská ministryně životního prostředí teď Česku nabízí 25 milionů.

VIDEO: Aktivisté se pokusili dostat do Sněmovny. Deset jich bylo zadrženo a ulice uzavřena

Na 30 aktivistů klimatického hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí) dnes ráno zablokovalo v Praze dopravu v Thunovské ulici u Sněmovny. Chtějí, aby vláda vyhlásila stav klimatické nouze a jednala o klimatických opatřeních. Krátce...

Nakopnutí pro paní ministryni

Za demonstrací stojí pražská větev organizace Extinction Rebellion, Pražské Drbně to přímo z místa potvrdila vedoucí spolku Veronika Holcnerová. „Jde vlastně o navázání na sobotní protest v Túrowě, dnes proběhne schůzka mezi českou a polskou stranou. Chtěli jsme poukázat na to, že česká ministryně životního prostředí (Anna Hubáčková, nestr. za KDU-ČSL, pozn. redakce) avizovala, že je ochotná přistoupit na dohodu v té původní podobě. My jsme přesvědčeni, že to je naprosto nepřijatelné, protože tam se jedná vlastně o výkupné z polské strany, aby důl mohli provozovat i nadále,“ uvedla Veronika Holcnerová.

Problém je ale podle Holcnerové mnohem větší. „Těžbu uhlí musíme definitivně ukončit, protože hlavním naším problémem jsou emise oxidu uhličitého. Tahle akce je takové nakopnutí pro paní ministryni, ale také avízo, že budeme takové akce pořádat dál. A to dokud se nebudou politici chovat tak, aby zachovali život na planetě v takové podobě, v jaké jsme na něj zvyklí.“

Policisté demonstranty odnesli

Demonstranti si na silnici stoupli dnes před půl devátou ráno a provoz zastavili na půl hodiny. „Několik řidičů vystoupilo z aut, ale čekali na příjezd policie. K žádné agresi z jejich strany nedošlo,“ uvedla Holcnerová.

Problematický byl ale z jejího pohledu zákrok policistů. „Demonstranti měli ruce strčeni v trubkách, na kterých měli ještě řetězy a zámky. Policie začala odnášet protestující tak, jak byli spojení, což způsobilo, že někteří křičeli bolestmi. Jednoho tady dokonce přesouvali po zábradlí tak, že ho málem přehodili na druhou stranu,“ doplnila.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Postavme se Turówu

Štítky doprava, uhlí, demonstrace, Nuselský most, Praha, Česko, policie, Důl Turów, Polsko, Drbna.cz, Anna Hubáčková, Extinction Rebelion, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Demonstranti se svázali řetězy a zablokovali dopravu na Nuseláku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.