Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

VIDEO: Aktivisté se pokusili dostat do Sněmovny. Deset jich bylo zadrženo a ulice uzavřena

Na 30 aktivistů klimatického hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí) dnes ráno zablokovalo v Praze dopravu v Thunovské ulici u Sněmovny. Chtějí, aby vláda vyhlásila stav klimatické nouze a jednala o klimatických opatřeních. Krátce předtím se podle zjištění zpravodajky ČTK skupina pokusila neúspěšně dostat do Sněmovny. Policie na twitteru uvedla, že ochranná služba u sněmovní budovy zadržela deset lidí, protože neuposlechli výzvy a narušili chráněný prostor.

Dopravu z Thunovské ulice policie odklonila. Po jejím zablokování aktivisty se totiž vytvořila před ní kolona aut, která se táhla přes nedaleké Valdštejnské náměstí.

Policisté zasahovali u dolní parlamentní komory krátce po 08:00, důvodem podle ní bylo to, že skupina aktivistů neuposlechla výzvy a narušila chráněný prostor. „Deset osob bylo za použití donucovacích prostředků zajištěno a předáno pražským policistům," uvedla policie a doplnila, že na místě je pořádková jednotka.

Aktivisté v ulici přiléhající ke Sněmovně zůstávají, hrají a zpívají. Někteří jsou zavěšeni na konstrukci, kterou si tam sestavili. Ostatní stojí za velkým bannerem, na kterém je mimo jiné napsáno "Rebel for life" nebo "V permafrostu jsou horší věci než koronavirus, nenechme ho roztát."

„Cílem akce je upozornit jak veřejnost, tak hlavně vládu a Sněmovnu, že se nacházíme ve stavu klimatické krize a požadujeme po ní, aby se zachovala tak, že vyhlásí stav klimatické nouze. Což je podle nás něco naprosto samozřejmého," řekla mluvčí pořádajícího hnutí Adéla Hrdličková.

Podle ní je obecným cílem hnutí dosažení uhlíkové neutrality do roku 2025, aby se Česká republika udržela pod oteplením 1,5 stupně Celsia, protože jen tak bude mít 66procentní šanci vyhnout se nejhoršímu scénáři, ke kterému klimatická krize zatím míří. „A to bude mít dopad na každého občana. Proto jsme přistoupili k takovému jednání z nouze, to je blokování ulice. Víme, že to může mnoho obyvatel Prahy naštvat, protože se třeba nedostanou do práce, ale je to jednání v nouzi a my požadujeme stav klimatické nouze," odůvodnila mluvčí zablokování ulice.

Členové hnutí své požadavky demonstrovali v úterý i před ministerstvem financí v Praze. Někteří se nechali přivázat k vchodovým dveřím, přístup do budovy však úplně nezablokovali. ER požadovali, aby resort prosazoval ekologičtější strategii v ekonomice a dalších oblastech. Akci stejně jako dnes monitorovali policisté.

Protest byl součástí takzvané Velké rebelie za život, v rámci níž pražská odnož hnutí v dalších dnech hodlá uspořádat několik dalších podobných akcí. Na dnešek měli naplánovanou blokádu neznámé instituce.

Autoři | Foto Facebook Extinction Rebellion Praha

Štítky aktivisté, ovzduší, sněmovna, protest, Praha, Poslanecká sněmovna ČR, klimatická krize, policie, Extinction Rebelion, Twitter, Valdštejnské náměstí, Ministerstvo financí České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Aktivisté se pokusili dostat do Sněmovny. Deset jich bylo zadrženo a ulice uzavřena  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.